Noterdeki engel kalktı: Uygulama gözleri oldu!

Noterdeki engel kalktı: Uygulama gözleri oldu!

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, yeni uygulama ile görme engellilerin noterde karşılaştıkları zorlukların sona erdiğini belirterek “Artık görme engelliler kendi e- devletlerindeki uygulama ile kendi imzalarını atabilecek” dedi.

Kamu dairelerindeki işlemler birçok vatandaşın bilmediği prosedürlerle doludur. Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, yeni bir uygulama ile görme engellilerin Noterlerdeki sorunlarını bitirdiklerini söyledi. Başkan Demirci, “Artık görme engelliler kendi e- devletlerindeki uygulama ile kendi imzalarını kendisi atabilecek” dedi.

DENETLEMELER DEVAM ETMELİ

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, “Bilindiği gibi, ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinde en temel engelli haklarından biri olarak sayılan yapılı çevreye ve bilgi teknolojilerine erişim 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanuna girmiş ve kamuya açık yerlerin 7 yıl içinde erişilebilir hale getirilmesini öngörmüştü. Verilen süre 2012 yılında dolduğu halde, bugüne kadar birkaç kez yeni süreler verilerek ertelenmişti. Son olarak 1 Temmuz 2022 tarihinde kabul edilen 7417 sayılı torba kanunun 47. Maddesiyle 5378 sayılı kanunun geçici 3. Maddesinin 6. Fıkrasının 3. Cümlesinde yer alan 4 yıl 8 yıla çıkarılarak yeni bir süre verilmişti. Adı geçen kanun 5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Anayasa Mahkemesi bu verilen süreyi sonunda iptal ederek uygulayıcılara “dur” demiştir. İllerdeki Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları denetimleri yaparak uygulamayanlara gerekli cezaları kesmelidir” dedi.

1-004.jpg

BEKLENİLEN DÜZENLEME

Demirci, “Federasyonumuzun ve diğer bazı örgütlerin mücadelesiyle Adalet Bakanlığı’nın girişimiyle Türkiye Noterler Birliği’nin nihayet bulduğu bir çözümdür. 19 Ocak tarihinde uygulamaya giren bu yöntemi ve nasıl uygulanacağını kamuoyuna duyurarak, üyemiz olsun olmasın okur-yazar tüm körlerin bilgi sahibi olarak noterlik işlemlerini yaptırmaları mümkün olacaktır. Bilindiği gibi, 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 73. maddesi, noterlik işlemlerinde okur-yazar görme engellilerin eğer isterlerse imzalarına 2 tanık gösterebileceklerini hükme bağladığı halde, uzun zamandır Türkiye Noterler Birliği çıkardığı 2014/2 ve 2019/5 sayılı genelgeleriyle körlerin okur-yazar olup olmadığına bakmaksızın yasanın yukarıdaki hükmüne rağmen, 2 tanık göstermeyi zorunlu kılmıştı. Kişilik hakları ve insan onuruyla bağdaşmayan bu uygulamanın düzeltilmesi için uzun zamandır mücadele ediyorduk. Görüşmeler sonuç vermeyince, Türkiye Noterler Birliği’nin önünde 11 Mayıs 2022 günü kalabalık bir basın açıklamasıyla bu uygulamayı protesto ettik ve her fırsatta bu yasal hakkımızı talep ettik. Adalet Bakanlığı Türkiye Noterler Birliği’ne yasaya uyulmasını hatırlatan yazılar gönderdiği halde hukukun temel taşlarından biri olması gereken Türkiye Noterler Birliği uzun süre bu haksız uygulamada direndi. Yukarıda belirttiğimiz örnekleriyle birlikte son zamanlarda kamuoyunda oluşan duyarlılığın da sonucu birkaç aydır beklediğimiz düzenlemeyi yaptılar” bilgisini verdi.

UYGULAMA ÇOK BASİT

Demirci son olarak, “Görme engelli vatandaşlarımız işlem yaptırmak üzere notere giden görme engelliye noterin hazırladığı belgeye görme engelli kendi E-devlet hesabından ulaşarak inceleyip alttaki onay butonunu tıkladığında ilgili noter görme engellinin o belgenin içeriğine vakıf olduğunu anlayarak işlemi tamamlayacaktır. Kuşkusuz, uygulama sırasında bazı yanlış anlamalar ve eskiden kalma yaklaşımlar zaman zaman ortaya çıkabilecektir. Umudumuz, zaman içinde bu sorunların da çözüleceğidir. Bu noktada önemli olan, hedefleri belirlenmiş ve kararlı şekilde yürütülen mücadelenin eninde-sonunda sonuç vereceğidir” ifadelerini kurdu.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.