Öyle bir hastalık ki: Her 6 saniyede 1 can alıyor

Öyle bir hastalık ki: Her 6 saniyede 1 can alıyor

Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun istatistiki verilerine göre her 6 saniyede 1 birey halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle yaşamını yitiriyor

Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun istatistiki verilerine göre her 6 saniyede 1 birey halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bunun yanı sıra hastalık, 11 yetişkinden birinde görülüyor.

Teşhis koyulan hastalar uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde yaşam süreleri 8 yıl kısalıyor.

Peki diyabet hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi edilmediği takdirde ne gibi sağlık sorunlarına yol açar? İşte, cevabı…

YAŞAM SÜRELERİ 8 YIL KISALIYOR

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilenen Diyabet, kanda şekerin normalin üzerinde çıkara idrarda şekere rastlanmasıdır. Birçok çeşidi bulunun diyabet hastalığı oldukça yaygın görülüyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun istatistiki verilere göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahiptir.

702-x-351-piksel-2.png

Bunun yanı sıra her 6 saniyede 1 birey diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Diyabet hastalığının sık görülmesinde değişen yeme alışkanlıkları etkilidir. Yeme alışkanlıklarını düzene sokmak ve spor yaparak kişi hastalıktan uzaklaşabiliyor. Teşhis koyulan hastalar uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde yaşam süreleri 8 yıl kısalıyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT ETMEKTE FAYDA VAR

Diyabet hastalığı, kişilerde sık idrara çıkma, yeme düzeninde değişiklikler ve ağızda kuruluk olarak 3 belirti ile kendini gösterir. Genel olarak diyabet belirtilerine bakılacak olursa şu seklide ifade edilebilir. Kişide her zamankinden farklı olarak bedenin daha yorgun ve halsiz olması, hızlı ve kontrolsüz bir şekilde kilo kaybı ya da atam tersi sık sık acıkma, ayak ve kollarda karıncalanma ve uyuşma olması, sık sık idrara çıkma görülür.

702-x-351-piksel-3.pngBunun yanı sıra görmede bulanıklık, kişinin ruhsal durumunda görülen değişikler, vücutta oluşan yaraların geç düzelmesi, kuruluk ve kaşıntı gibi problemler diyabet hastalığında kendini gösterir. Ayrıca diş eti enfeksiyonlarından kaynaklı ağızda koku, sık sık susuzluğun sonucu ağız kuruluğu ve vajina ve cilt enfeksiyonlarında ciddi bir artış görülür. Bu belirtiler diyabet hastalığının sık görülen belirtilerindir. Belirtiler diyabetin tipine göre farklılıklar gösterebilir.

702-x-351-piksel-4.png

GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR

Şeker hastalığı ciddi sağlık problemlerin de beraberinde getiriyor. Özellikle görme kayıplarına kadar gidebilen şeker hastalığı kişilerde göz içi basınç artışına, göz numarasında büyümeye, göz içi kanamalara, göz merkezinde ödem oluşuma ve katarakt oluşumuna sebep olur. Göz problemlerinin yanı sıra böbrek yetmezliğine, sinir hücrelerinde zarara kadar götürebilir.

RÜVEYDA ASLIİPEK/İLK SAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.