Şule Erciyas

Şule Erciyas

Peygamber Efendimizin çocuklara verdiği önem

Peygamber Efendimizin çocuklara verdiği önem

Ailemizin ve bütün inanan ve iman eden Müslümanların neslini sürdürmek ve geleceğe iyi insanlar yetiştirmek için en önemli rol oynayan aileler ve çocuklarımızdır.

İyi nesiller yetiştirmek güzel ahlaklı aileden geçer.

Aile iman esaslarında güçlü ise çocuklarını İslam üzerine yetiştirir.

Nesli korumak için çocuk sahibi olmak ve onu güzel ahlak üzerine yetiştirmek bizim en kutsal vazifelerimizdendir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) çocukları büyüyüp İslam ahlakı üzerine gelişmesine önem vermiştir. Resulullah Efendimiz evliliği, çocuk sahibi olmayı ve iyi bir toplum için güzel çocuklar yetiştirmeyi tavsiye etmiştir.

İyi bir çocuğun yetişmesi için aile fertleri anne, baba çok önemli rol oynamaktadır. Geleceğimiz çocuklardan geçmektedir. İyi çocuklar yetiştirirsek güzel ahlaklı gençler görürüz. Gençler bu toplumda ileri zamanlarda vatanımıza, devletimize ışık tutacaklardır.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) hepimiz çobanız ve güttüklerinizden sorumlusunuz demiştir. Çocuklara düşkün olmayı, hanımlara karşı iyi davranmayı ve aile içerisinde sevgi ve şefkatle davranmayı teşvik etmiştir.

Peygamber Efendimiz çocukları ciddiye alır onların seviyelerine inmeyi onların problemlerini dinleyip güzel öğütler vermiştir.

Peygamber Efendimiz çocukları çok sever yetim, öksüz, sahipsiz kimselere her zaman yardım eder ve koruyup kollardı. Peygamberimiz torunlarını da çok sever torunu Hz. Hasanı öperken yanında oturan Akra bin Habis onu görür ve siz çocukları öper misiniz? Benim on (10) çocuğum var hiçbirini öpmedim der ve bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.s) merhamet etmeyene merhamet olunmaz demiştir.

Torunu ile camiye geldiği onu kucağında taşıdığı, torunu ile birlikte namaz kıldığı bilinmektedir. Peygamber Efendimiz cahiliye döneminde yaşanmış olduğu halde bütün kötü şeylerden uzak kalmış Allah’ın emrettiği gibi yaşamıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) hiçbir zaman çocuklara gençlere kötü davranmamış her zaman onları koruyup kollamıştır.

İslam ile birlikte kadınlara ve kız çocuklarına saygı ve sevgi artmıştır. İslam kadına ve kız çocuklarına karşı hakkı savunmuş kadınların hakları gözetilmiştir. Cahiliye döneminde kız çocukları diri diri gömülüyor, kadınlar hiçbir değer görmüyordu.

En’am Suresi 140’ıncı ayetinde beyinsizlikleri yüzünden bilgisizce çocuklarını öldürenler Allah’ın kendilerine verdiği rızkı Allah’a iftira ederek haram sayanlar mutlaka ziyan etmişlerdir, gerçekten onlar sapmışlardır doğru yolu bulmuş da değillerdir. Allah-u Teâlâ onlara verilmiş olan rızıkları inkâr ettikleri için onlara cehennemde büyük azap olduğunu ayeti kerimesinde vurgulamaktadır.

Anne ve baba çocuğunu yedi (7) yaşında Namaza başlatmak zorundadır. Allah’ın emirlerine uyan çocuklar gençliklerinde işlerinin iyi yollara gidileceği görülmektedir. Peygamberimiz zamanındaki çocuklar gençlik çağına geldiği zaman güzel ahlak ve kuran eğitiminden geçtikten sonra içlerinden devlet başkanları, valiler, hâkimler, öğretmenler ve ülkeler fetheden komutanlar yetişmiştir.

Bu gençlerin faaliyetlerine örnek olmak üzere İslam’ın ilk yıllarında henüz on yedi (17) yaşındayken Erkam bin Ebil İslam’ın şuuruyla evini İslam merkezi haline getirmiştir. Gençleri topluma güzel ahlaklı yetiştirmemiz için Peygamber Efendimizin yönü ile yönlendirirsek sarsılmaz sağlam binalar inşa ederiz.

Yapacağımız ve yapmış olduğumuz işlerde çocuklarımızı sorumluluk sahibi olarak yetiştirirsek her zaman güzel toplum yetişmiş olur. Allah’ın emirlerine uymuş oluruz, biz çocuklarımızı sever onları güzel ahlak ve kuran eğitimi verirsek çocuklarımızda merhamet, saygı ve sevgi olacaktır.

Allah (C.C) güzel nesiller yetiştirmeyi Allah’ın bizden razı olduğu çocuklar yetiştirmeyi nasip etsin vatana millete ve topluma güzel ahlaklı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin. Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR