Ramazan'a veda: İşte bayram namazı saatleri!

Ramazan'a veda: İşte bayram namazı saatleri!

Ramazan Bayramı öncesi bayram namazı saatleri ve detayları merak ediliyor. Bayram namazı kaç rekat? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı? Bu soruların cevabı haberimizde.

2024 yılının Ramazan Bayramı öncesi merak edilenlerden biri de bayram namazı oldu. Bayram namazı saatlerinin de ilan edilmesiyle birlikte, yılda iki kere kılınan bayram namazının ayrıntıları merak konusu oldu. Peki, bayram namazı kaç rekat, nasıl kılınır? İşte bu soruların cevabı:

fsdf.jpg

BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Bayram namazına niyet ederken hangi bayramın namazı kılınacaksa niyet ona göre yapılır. Ramazan Bayramı Namazı için; “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde edilir.

farketmz.jpg

BAYRAM NAMAZINDA İLK REKAT NASIL KILINIR?

Bayram namazları tek başına veya evlerde değil, camide cemaat ile kılınması uygundur. İki rekat olan bayram namazının kılınışı vakit namazlarından farklıdır. Namaz vakti geldiğinde ezan ve kamet getirilmeden imam bayram namazı için niyet eder ve cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere imama uyar.

İmam, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden "Sübhâneke" duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Sonra aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa "sübhanellâhi’l-azîm" diyecek kadar beklenir.

Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

frkmtz.jpg

BAYRAM NAMAZINDA İKİNCİ REKAT NASIL KILINIR?

İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, "Fatiha" ve "zamm-ı sûre"yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Peşinden aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa "sübhânellahi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde "Allâhü ekber" diyerek rükûa varılır.

Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. "Tahiyyât", "Salli" "Bârik", "Rabbenâ âtinâ" ve "Rabbena’ğfirlî" duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

fff.jpg

BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet işleri başkanlığına göre 10 Nisan sabahı bayram saatleri şu şekilde:

  • Ankara: 06.49
  • İzmir: 07.13
  • Adana: 06.41
  • Mersin: 06.44
  • Çorum: 06.40
  • Çankırı: 06.46
  • Eskişehir: 06.59
  • Kırıkkale: 06.47
  • Kırşehir: 06.44
  • Konya: 06.52

mans.jpg

BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR?

Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir. Bayram namazının şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, Cuma namazının şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Hutbe Cuma namazında namazdan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.