Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Şeffaflık el üstünde...

Şeffaflık el üstünde...

Zamane insanları yönetimde şeffaflık istiyor. “Kimseye hesap vermem” anlayışı artık tarihe gömülüyor.
Malum bir seçim dönemi içerisindeyiz. Bu seçim döneminde adayların ‘şeffaflık’ ilkesini çok önemsediğini, hatta seçim programlarına aldığını da açıkça görüyoruz. Deyim yerindeyse şeffaflık bugünlerde el üstünde tutuluyor.

***

Örnek vermek gerekirse Cumhur İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, seçmenlere “Taktiğimiz dürüstlük, şeffaflık, açıklık olacak ve doğruyu söyleyeceğiz” derken; 
Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş ise  “Biz hesap sormaktan önce hesap vermeye talip olacağız. Şeffaflık her yönüyle uygulanacak, kendimizi denetleteceğiz" sözünü veriyor.  

***

Pek çok belediye başkan adayından da bu seçim döneminde ‘şeffaflık’ kelimesini duyuyoruz. Yönetimde mutlaka olması gereken söz konusu ilke, aday adaylarının bile seçim vaatlerinden biriydi. Aday adaylığı döneminde görüştüğüm isimler, partileri tarafından aday gösterilmesi ve seçilmesi halinde her konuda şeffaf olacaklarının altını çizmişti. Hatta bazı aday adayları, işi biraz daha ileriye götürerek, “Belediye başkanı olursam makam kapımı kaldıracağım, şeffaflık için belediyenin duvarlarını yıktıracağım kim kimin ne yaptığını görsün” diyenler olmuştu. 

***

‘Şeffaflık’ artık günümüzde zaruret haline gelmiş olacak ki adaylarca bunun bu kadar önemsendiğini, yeni dönemde şeffaf yönetimin, şeffaf liderliğin ön plana çıktığını görüyoruz. Seçim boyunca ‘şeffaflık’ kelimesini daha da çok duyacak gibiyiz. 

***

Sadece ahlaklı olmak için değil, sorumluluğu tabana yaymak, hesap vermeye gönüllü, çok sesli bir ortam oluşturmak için şeffaflığa ihtiyacımız var. Onun için yönetimde olmazsa olmaz olan bu ilkeyi, teorikte olduğu kadar pratikte de hayata geçirmemiz gerekiyor. Milyonlarca insan gibi benim de temennim şeffaflığın içimize iyice sirayet etmesi. Hesap verilebilirliği artırdıkça bazı sorunların üstesinden gelinebileceği kanaatindeyim. 

***

Yerel yönetimlerde şeffaflığın en güzel örneği şu an Tunceli Ovacık’ta görüyoruz. Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu şeffaflık politikası gereği her yıl belediyenin gelir gider tablosunu afiş olarak astırıp halkla paylaşıyor. Bildiğim kadarıyla makam kapısını da kaldırdı. Siyasi tercihi bize uygun olmasa da Maçoğlu’nun bu davranışından dolayı kendisini tebrik ediyorum. Yeni belediye başkanı olacak kişilerin de bu ilkeyi Maçoğlu gibi pratikte de uygulamalarını istiyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR