Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Şehirler Arası Tarihi Duyarsızlık

Şehirler Arası Tarihi Duyarsızlık

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da talihsiz bir olay yaşandı. 

  İstanbul Boğazı'nda seyrederken dümeni kilitlenen 'Vitaspirit' adlı 225 metrelik dev bir gemi, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında Anadolu Hisarı mevkisinde iki asırlık tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarptı.

  Değeri yaklaşık 90 milyon dolar olan ve birçok diziye ev sahipliği yapan yalı bu üzücü kaza sonrasında kullanılamaz hale geldi. 

  Kaza, birden Türkiye gündemine oturdu.  Her yerde konuşulur hale geldi...

  Konuşulması da gayet normal.. Sonuçta tarihi bir yapı büyük bir yara aldı. Ben de tarihi bir yapının kullanılamaz hale gelmesinden büyük üzüntü duydum. 

  Ancak bu olaydan yola çıkarak bir itirazım olacak. 

  Bildiğiniz üzere İstanbul'un olduğu kadar Ankara'da tarihi bir kent. Birçok medeniyete yüzyıllardır ev sahipliği yapmış durumda. Hele ki bu kadim kentin Ulus bölgesinde adeta tarih fışkırıyor. Bu yapılar öyle 100, 200 yıllık da değil binlerce yıllık... 

  Ama bir bakıyoruz ki bazı tarihi yapılarımızı Ankara'da Başkent'in göbeğinde koruyamıyoruz! Örneğin ne zaman yapıldığı dahi net olarak bilinmeyen Ankara Kalesi'nin duvarları kendini bilmezlerce sürekli spreylerle boyanarak tarihi duvarlar yıpratılıyor, kale sürekli yara alıyor... Bentderesi'nde bulunan ve tarihi M.S. 2. yüzyıla dayanan amfi tiyatroda sürekli alkolikler alem yapıyor. Tarihi amfi tiyatronun taşlarının üstünde ateş yakılıyor... Hemen biraz ileride ise 2 bin yıllık tarihi Roma Yolu var. Ancak orada yeteri kadar korunmuyor. Bir köfteci 2 bin yıllık yolu reklam yeri olarak kullanıyor. Bu üzücü durum haberle gündeme getirilse de hiçbir önlem alınmıyor. Binlerce yıllık bu tarihi yapıların 200 yıllık yalı kadar gündeme gelememesi beni derinden üzüyor. 

  Şimdi soru şu: Değeri 90 milyonu bulan 200 yıllık bir yalının kullanılamaz hale getirilmesine üzülenler, binlerce yıllık tarihin yara almasına üzülmüyor mu? 
 
  Görünen o ki demek ki üzülen yok. 

  Sonra da "niye Ankara'ya turist gelmiyor?" diye yakınmayalım. 

  Elimizi vicdanımıza koyup bir düşünelim. Biz ülkemizi gerçekten seviyorsak tüm tarihi noktalara en iyi şekilde sahip çıkalım. Ülkemize, kentimize turist çekelim. Sonra da binlerce yıllık tarihin ülkemizde olduğundan dolayı gururlanalım. 

  Çok mu şey istiyorum? 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR