Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Sosyal sosyal

Sosyal sosyal

Gün geçmiyor ki sosyal medyada yeni bir çılgınlık moda olmasın. Her gün bir yenisini tanıdığımız çılgınlıklar hem çok can sıkıcı hale geldi hem de sırf başkalarının beğenisini almak için seviye çok ayaklar altına indi. Özellikle ünlülerin yaptığı her türlü davranışının meşru sayıldığı bir mecra.

Bu davranışların temelinde yatan sebep insanların bir hayli bireyselleşmesidir. Toplumda herhangi bir aidiyet taşımayan veya insanlar tarafından yeterince sevilmediğini düşünen bireyler bu davranışları göstermekte herhangi bir beis duymuyorlar. Bırakın bunları yaparken beis duymayı yaptıkları eylemlerle gurur duyar durumdalar. Aslında bastırılmış duyguların dışa vurulmuş hali de denebilir.

Sosyal medya artık toplumumuz ve dünya toplumu tarafından da kabul görmüş, her türlü mantıksız hareketin yapılabildiği, ahlak sınırlarının, çizgilerinin rahatça aşılabildiği, her yaşatan bireylerin olduğu şu an için sınırları ve kontrolü olmayan bir mecra.

Çok ufak tefek sınırlamalarla küçük yaştaki kullanıcılar bunlardan uzak tutulmaya çalışılıyor. Bu çabaların bir kısmı bizzat aile bireyleri tarafından sınırlamalarla gerçekleştiriliyor, bir kısmı devletin koyduğu sınırlamalarla gerçekleşiyor lakin bu çabalar çok minimalize çabalar olarak kalıyor.

En başta da dediğim gibi bu sosyal medya çılgınlıklarına her gün yenisi ekleniyor şu sıralar “Kiki Challenge” adındaki araçtan inerek dans etme hareketi pek çok kişiyi etkisi altına almış durumda. Hatta bu sebepten Çorum Emniyet Müdürlüğü'nce, son dönemde sosyal medyada 'KikiChallenge' adıyla yaygınlaşan ve hareket halindeki araçtan inerek cep telefonu ile çekim yapan sürücülere cezai işlem uygulandığı belirtildi. Sosyal medyada daha fazla beğeni ve daha fazla takipçi sayısına ulaşmak adına yapılan bu saçma hareketler zaman zaman trafiğin aksamasına zaman zaman ciddi yaralanmalara hatta ölümlere sebebiyet vermekte. Henüz ülkemizde bu çılgın davranışlar yüzünden öldüğü tespit edilmiş birisi olmasa da yakın zamanda olabileceği izlenimi vermektedir. Geçtiğimiz yıllarda “Mannequin Challenge” denen manken gibi durmak akımı yüzünden yaşamını yitirenleri haberlerde okuduk.

Gelelim günümüze. Şu sıralar moda olan çılgınlık veya akım ( saçmalık demekten kendimi alamıyorum ) “Falling Stars” yani kayan yıldız akımı paylaşanlar, pahalı markalardan yapılmış alışveriş çantaları ile lüks araçlarından yere düşmüş gibi gösteren ve bu hareketi takipçilerinin gözüne sokan dertsiz tasasız bir tavır içindeler.
Maalesef bütün bu çabaların da arkasındaki ana unsur kapitalizmin bizler üzerindeki kaçınılmaz etkisidir. Tüketim ve tüketim çılgınlığı sayesinde her şeyi anında tüketip bitiren bireyler o anı yaşayıp bitirip hemen yenisine yönelmeye başlar. Sosyal hayatını da tüketip bitirdiği için kendine yeni yeni mecralar arayışına girişip oraları da tüketmektedir. Sürekli tüketmeyi benimseyen anlayışın vücut bulmuş hali. Fenomen birey tüketecek, fenomenin tükettiğini sosyal medya kullanıcı görecek, o da tüketecek ve tükettiğini paylaşacak, bu sayede tüketim artacak. Bütün bunlar sayesinde kapitalist baronlar kar elde edecek.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim yazının başından itibaren sosyal medyayı yermiş olsam da onun gücünü ve ulaştığı kitleleri düşündüğümüzde diğer medya organlarını yakaladığı hatta onları geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Bu denli bir gücün salt eğlence alanında kullanılmadığının da altını çizmek gerekir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR