TESK acı tabloyu açıkladı: Kimi öldü, kimi engelli kaldı!

TESK acı tabloyu açıkladı: Kimi öldü, kimi engelli kaldı!

TESK, 6 Şubat depremlerinin esnafa etkilerini rapor haline getirdi. Rapora göre, yıkımın ağır olduğu bölgelerde çalışanların önemli bir bölümü vefat etti. Diğerleri ise engelli durumuna düştüler.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) arasında 2018'den bu yana yürütülen “Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı” kapsamında, geçen yıl meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin TESK'e bağlı işletmelerde ve işbaşı eğitimi üstündeki etkilerine yönelik sonuç raporunun sunumu gerçekleştirildi.

t4.jpg

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ÖNLENMELİ

Rapor toplantısında konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çalışmada çocukların güvenli bir ortamda, sağlıklı ve eğitimli bir şekilde büyümeleri için işbaşı eğitim imkânlarının geliştirilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi gerekiyor” dedi. Programın daha geniş kesimlere yayılması gerektiğini söyleyen Palandöken, depremin esnafa ve işbaşı eğitimine etkisinin önemle ele alınması gerektiğini bildirdi.

t3.jpg

ÖNEMLİ ÖLÇÜDE İŞ GÜCÜ KAYBI

Depremde, işletmelerde ağır fiziksel hasarın yanı sıra önemli ölçüde iş gücü kaybının da yaşandığına dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

“Özellikle yıkımın ağır olduğu bölgelerde çalışanların büyük bölümü vefat etmiş olup diğerleri ise engelli duruma düşmeleri, göç ya da psikolojik travma nedeniyle işlerine geri dönememişlerdir. Bu sebeple de kayıpların bir an önce telafi edilmesi büyük önem taşımaktadır. İşletmelerin ihtiyaç duydukları destekler bölgenin hasar durumuna göre farklılık göstermektedir. Depremin farklılaşan etkileri, destek paketlerinin hazırlanmasında, doğrudan ve dolaylı etkilerin dikkate alınarak çok boyutlu bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.