Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Trafik Kornayla Açılmaz

Trafik Kornayla Açılmaz

Birçok habere, birçok köşe yazısına konu olmasına rağmen özellikle büyükşehirlerde çözemediğimiz sorun kornaya basmak. Medeni ülkelerde ayıp karşılanan bu eylem maalesef ülkemizde sanki bir meleke haline gelmiş durumda.
Ankara’da her gün 2 milyondan fazla araç trafiğe çıkıyor. Bu sayı yüzünden trafikte kaybettiğimiz zamanı bile görmezden gelerek söylüyorum. Bu araçların sadece motor sesleri bile her gün bir hayli gürültüye maruz kalmamıza sebep oluyor. Fakat bu gürültü bir aşamaya kadar katlanılabilir. 

Katlanamadığımız gürültü ise özellikle ve özellikle yolcu kapma telaşı içindeki dolmuşlar, halk otobüsleri ve ticari taksiler. Bu bahsettiğimiz araçlar birer gürültü makinesi olarak Ankara trafiğini kirletmekte hiçte azımsanmayacak derecede olumsuz katkıya sahipler. İşin en garip tarafı ise altını çizerek söylüyorum özellikle dolmuş, taksi kornaları ve bu araçların egzoz çıkışlarına aracın mevcut donanımını haricinde taktırılan son derece rahatsız edici özel korna ve egzoz sistemleri aracın dışında maruz kalındığında kulak zarınızı patlatırcasına yüksek. Sırf potansiyel yolcunun dikkatini çekmek için basılan her korna sesi gündüz vakti haddinden fazla gürültünün oluşmasına neden oluyor. Bu duruma engel olmak için buradan tekrar sesleniyorum Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerine, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu yetkililerine, Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası yetkililerine, Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne çağrıda bulunuyorum lütfen bu dolmuş, halk otobüsü ve taksilerin kornalarını ve egzoz çıkışlarını denetime tabi tutun hatta ve hatta bu araçların mümkünse kornaya basmalarına engel olun, eğer engel olunamıyorsa bu kornaların seslerinin kısılabilecek en alt seviyeye kısılması sağlanmalı. Diğer bir husus ise bu araçların nasıl olurda TÜVTÜRK muayenesinden bu donanımlarla geçebiliyor olması, dolmuşlar dolmuş değil taksiler taksi değil. Ayrıca bu araçları kullanan şoförlerin kendilerini video oyunda sanarak araçları bu minvalde kullanıp, hadi kendi canlarını geçtim diğer araç sürücüleri ve yolcuların canlarını hiçe saymaları.

Bu durumdan yalnız benim rahatsız olmadığımı gösteren bir afişe rastladım geçenlerde. Ulus Sanayi Caddesi de malumunuz yoğun trafik sebebiyle sık sık tıkanır. Bu cadde üzerinde faaliyet gösteren  esnaflar da caddenin gürültüsünden şikayetçi ve bu durumu caddenin iki ucuna astıkları brandalarla dile getirmişler. Brandanın üzerinde ise şu ifade yer alıyor “Trafik kornayla açılmaz” 

Cadde üzerindeki esnafın bu haklı serzenişi umarım özellikle dolmuş ve taksi esnafına daha sonra da tüm araç sahiplerine biraz olsun caydırıcı etkide bulunur. Efendim konunun başında da dile getirdiğim gibi medeni ülkelerde kornaya basmak bir hayli ayıp, çünkü kornaya basana kadar frene basabilirsiniz, sabır gösterebilirsiniz, biraz hoşgörülü davranabilirsiniz ancak bütün bunlar sadece medeni toplumların yapabildiği şeyler. Evet biz medeni değiliz bunu da utanarak ifade ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR