Trio'da Konyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi

Trio'da Konyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi

Trio ekibi Konyaspor-Fenerbahçe maçının tehlikeli anlarını değerlendirdi. İşte o değerlendirmeler...

Süper Lig'in 35. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda karşılaştığı Konyaspor ile 0-0 berabere kaldı. Sarı-Lacivertliler'in zirve yarışında ağır bir darbe aldığı maçtaki bazı pozisyonlar tartışma yarattı. Bahattin Şimşek ve ekibinin görev aldığı mücadelede ilk yarıda kırmızı kart beklenen an saha içerisinde itirazlara neden oldu.

İŞTE KARŞILAŞMANIN TARTIŞMALI POZİSYONLARI

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS'un Trio ekibi, Konyaspor - Fenerbahçe maçındaki hakem kararlarını değerlendirdi. İşte Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran'ın yorumlarıyla masaya yatırılan Konyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları...

Bülent Yıldırım: Biraz önce Tadic, arkadan itilmişti. Etkili bir zamanlamayla ve topla oynama şansı kısıtlanmıştı. Burada da aynısını Ferdi, bu defa önden Ahmet Oğuz'a yaptı. Bakın, çok basit bir faulü vermediğiniz zaman ardından kaotik durumlar yaşanır. Bizim oyuncularımız kontrolsüz ve çok duygusal.

Bülent Yıldırım: Hiçbir anlamı yokken bu faulü vermediğiniz zaman... Yine Süleyman Özay ile dördüncü hakemin olduğu bölgede... Bu faulün kaçması da çok anlamsız. Ardından Ahmet Oğuz, reaksiyon gösterip rakibine bir diz çıkardı.

Bülent Yıldırım: Top için mücadele ederken yapılan bir ihlal değil. Tamam. Top için mücadele etmezken de yapılacak ihlallerde olayın şiddeti sorgulanır. Gaddarlığı sorgulanır. İhlalin nereyle nereye yapıldığı, hangi riskte, oyuncu sağlığı için bir riske sebep oldu mu olmadı mı, müdahalenin şekline bakılır. Burada çıkardığı diz biraz daha kuvvetli olsa, gidip Ferdi'nin beline ya da kaba etine bunu çıkarsa tartışmasız bir kırmızı kart diyeceğim.

Bülent Yıldırım: Ahmet Oğuz, yoklamayı yaparken diz nereye geldi? Çünkü bu örnek olayda dizdeki şiddet kuvvetini arayacağız. Üstten bir şey yok, başka bir hamle yok. Özet; bu, Ahmet Oğuz'un belki şansı belki Ferdi'nin sıçraması ile burada gaddarlık görünmediği için ve yapılan hamle zayıf olduğu için sarı kartın yeterli olduğunu düşünüyorum.

Deniz Çoban: Hocam, futbol oyun kurallarındaki madde çok açık; 'Temas olup olmamasına bakılmaksızın top için mücadele etmezken bir oyuncunun rakibe ya da takım arkadaşına veya herhangi bir başka kişiye herhangi güç veya gaddarlık kullanması veya kullanmaya teşebbüs etmesi...' yazıyor. Şimdi burada aşırı güç ve gaddarlık var mı? Aşırı güç ve gaddarlığı nasıl tarif ediyoruz; bu yaptığı rakibin sağlığını tehlikeye düşürüyor mu? Onu tespit etmek için de nereyle nereye yapılmış? Üst baldırla kaba etine, diziyle de topuğuna... Bu, bir yaralayıcı hamle olarak kabul edilebilir mi? Edilemez. Bakın, bundan 10 yıl önce falan bu hamlenin karşılığı kırmızı karttı çünkü, 'Top yok, bu hareketi rakibe yapamazsın' deniliyordu fakat bu talimat da değişti sonra bu kurala da girdi. Burada gaddarlık ve acımasızlık var mı? Gaddarlık ve acımasızlığı bulmak için de nereyle nereye yapılıyor ilk soracağımız sorudur. Buradan gaddarlık ve acımasızlık çıkmaz. Buradan bana göre kırmızı kart çıkmaz.

Deniz Çoban: Hakem buna kırmızı kart çıkarsa ve video hakem olsam o kararı desteklemek için bile zorlanırım. Karışmam ama zorlanırım. Top yok falan derim, öyle görmüş öyle değerlendirmiş hakem derim, bunu bir gaddarca hamle olarak yorumlamış derim ve müdahale etmemek için çok zorlanırım. O yüzden benim açımdan sarı kart doğru.

Deniz Çoban: Ama hocamın eleştirdiği her şeye katılıyorum. Yardımcı hakem, buradayken bu faulü kaçırmaması lazım.

Deniz Çoban: Sonrasında da bu kadar uzaktayken burayı önlememek zorunda da değilsiniz buradaki gerginliği. Bu kadar gelmeye de gerek yok. Bırakın birbirlerine ne yaparlarsa yapsınlar yani. Bahattin Şimşek'in o kadar koşup, gelip aman bir şey olmasın ben de onu engelleyeceğim diye çabalamasına da gerek yok.

Bahattin Duran: Burada faul çalınsa zaten bunlar olmayacaktı.

Bülent Yıldırım: Video hakem de zaten aksini görse... Acımasızlığı ve gaddarlığı görse burada ekrana çağırır. Daniel Schlager de bizimle aynı düşündüğü için haklı olarak buna müdahil olmadı.

Bahattin Duran: Evet evet, burada VAR müdahalesi olmaması çok doğru.

Bahattin Duran: Şimdi çok güzel anlattınız zaten. Ben de biraz daha Latince tabirle destekleyeyim isterseniz. Burada o acımasızlığı yapacak olan işte bu diz kapağı. Gerçekten patella ile beline veya belinin altına vursa zaten inanılmaz bir acımasızlık da söz konusu olur. Ferdi'nin de canı çok yanardı. Evet, burada Ahmet Oğuz çok büyük bir risk alıyor bu arada. Bu, rövanş faul. Bu, çok açık. Yapıyor ve o işte quadriceps bölgesine denk geliyor. Diz kapağı; bileğine geliyor, ayakkabısına geliyor ve yaralayıcı hamleyi yapacağı yeri oturtamıyor. Yani o yapmak istediği şiddeti veremiyor. Yani amacı belki farklı Ahmet Oğuz'un ama bu hareket benim için de sarı kart. Kırmızı kart verseydi burada hakem yanılabilirdi. Bence buna kırmızı da verse VAR müdahale etmezdi. Ahmet Oğuz, çok riskli bir hareket yaptı ama benim için de karşılığı sarı kart.

Deniz Çoban: Burada çok açık ofsayt. Bir, yardımcı hakemin bu kadar açık bir ofsaytı kaçırmasını eleştiririm. İki; video yardımcı hakemden burada ofsayt çizgisinin gelmesi ve bu ofsaytın tespiti, 3 dakika 15 saniye sürdü. Hocam, bizim burada bir Türk video yardımcı hakemimiz olsaydı kendilerine verilen talimat doğrultusunda şu görüntüyü gördüğü anda şunu yapardı; orada bir çizgi var zaten ceza sahası ön çizgisi, biri ceza sahası ön çizgisine basıyor ofsaytı bozacak olan ve diğeri de 1 metre içeride ki siz oyunu başlatın, çizgi arkadan gelsin deyip başlatırdı 3 buçuk dakikamız boşa gitmezdi.

Bülent Yıldırım: Çok güzel izah etti. Zaman kaybına sebep olacak ve o zaman kaybını gerektirecek nitelikte zorluğu olmayan çok net, açık ve bariz bir ofsayttı. Süre kaybedilmiş oldu.

Bahattin Duran: Evet, neden bu kadar beklediğimizi ben anlamadım. Maçta da anlamadım sonrasında da anlamadım. Yardımcı hakemin bunu sahada kesinlikle tespit etmesi gerekiyordu. Bu, kolay bir pozisyon.

Bahattin Duran: Ceza sahası ön çizgisinde sondan ikinci savunma oyuncusuyla olduğunuz zaman açık ve net bir ofsaytı tespit edersiniz. Top ağlara gittikten sonra bayrak kaldırırsınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.