TÜED Hukuk Danışmanı Yazıcıoğlu: Refah düzeyi değişmedi

TÜED Hukuk Danışmanı Yazıcıoğlu: Refah düzeyi değişmedi

TÜED, Hukuk Danışmanı Avukat Cafer Tufan Yazıcıoğlu, açıklanan son emekli zamlarını değerlendirdi. Yazıcıoğlu, “Yapılan zamlar ile maalesef ki emeklilerimizin refah düzeyi yükselmedi. Emeklilerimiz hakkettiği zammı alamadı” dedi.

Yeni yılın gelmesi ile çalışan ve emeklilere bu yılki maaşları belirlenerek maaş zamları açıklandı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Av. Cafer Tufan Yazıcıoğlu, açıklanan son emekli zamlarını değerlendirdi. Yazıcıoğlu, “Yapılan zamlar ile maalesef ki emeklilerimizin refah düzeyi yükselmedi. Emeklilerimiz hakkettiği zammı alamadı” dedi. Yazıcıoğlu ayrıca, emeklilerin yasal olarak fakirlik sınırının altında kaldığını ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yaptığında yardım alma hakkı olduğunu dile getirdi.

emekli1.jpg

ASGARİNİN ÇOK ALTINDA KALDI

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Avukat Cafer Tufan Yazıcıoğlu, açıklamasında yapılan zamların emeklilerin refah seviyelerini yükselmediğini söyleyerek şöyle devam etti; “'3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi; “Hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin 1/3’ünden az olması halinde, hane fakir ve yardıma muhtaçtır' demektedir. 2024 yılı Ocak ayı için Asgari ücret net 17.002 TL’dir. Bunun 3/1’ de 5.667 TL'dir. Aylık 10.000 TL gelire sahip iki kişilik emekli hanesinin, kişi balına düşen geliri ise, 5000 TL'dir. Yani yasayla tanımlanan fakir ve muhtaç sınıfına girmektedir. Emeklilerimiz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün Aile Destek Programı’na başvurarak yardım talep edebilirler. Bu kişiler kanunen fakir kabul edildiğinden Aile Destek Yardımı alabileceklerdir" dedi.

foto.jpg

“SAĞLIK KESİNTİLERİ KALDIRILMALI”

Yazıcıoğlu, emekli vatandaşların refah paylarının verilmesini ve bu hakkın sabitlenmesi gerektiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu ayrıca “Emekliler olarak sağlıkta katkı paylarının 65 yaş üzeri vatandaşlarımızdan alınmamasını talep ediyoruz. Çünkü bu yaşta hastaneye gitme oranları fazla olduğu için dolayısıyla uygulanan kesintiler emeklilerimizi mağdur ediyor. 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan bu payın kaldırılmasını talep ediyoruz” diyerek emekli aylıklarından yapılan sağlıkta katkı payı kesintilerine dikkat çekti.

emekli3.jpg

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu son olarak emekli vatandaşlarımızın sosyalleşmek adına yerel yönetimlerden destek beklediğini söyleyerek şu hususlara değindi; “Dernek olarak insan hakları gibi yaşlı hakları verilmesi konusunda Birleşmiş Milletler çalışmalarına destek veren tek dernek olduk. Dernek olarak yaşlı vatandaşlarımızın hakları için 13 yıldır çalışıyoruz. Bu haklardan birisi emekliliğe hazırlık gibi yasalar. Türkiye’nin tamamında yaşlılarımıza sağlanan ücretsiz şehir içi ulaşım hakkında dernek olarak büyük çalışmalarımız oldu. Bu gibi yaşlıların hakları adına çalışmalarımız var. Emeklilerimiz sosyalleşmesi için belediyelerimize çok iş düşüyor. Biz bu konuda belediyelerimizden destek bekliyoruz.”

Kaynak:Faruk Gökyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.