TÜİK açıkladı: İpotekli satışlarda sert düşüş

TÜİK açıkladı: İpotekli satışlarda sert düşüş

Yükselen kredi faiz oranları TÜİK konut satış verilerine yansıdı. Verilere göre mart ayında 12 bin 880 adet ipotekli konut satılırken; geçen yılın aynı ayına göre ipotekli satışların yüzde 49 azaldığı gözlemlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu mart ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Yıl başından bu yana ilk 3 aylık konut satışları incelendiğinde ocak ayında 55 bin 45, şubatta 65 bin 308 ikinci el konut satışı olurken; mart ayında 70 bin 995 adet ikinci el konut satışı gerçekleşti. Mart ayında ikinci el konut satışlarının toplam konut satışlarındaki payı ise yüzde 67,4 oldu. Verilerde ipotekli konut satışlarının toplam konut satışlarındaki payının yüzde 12,2’ye düştüğü gözlemlenirken; geçen yıla göre yaşanan sert düşüş dikkat çekti.

konut2.jpg

İPOTEKLİ KONUTLARDA SERT DÜŞÜŞ

Yükselen kredi faiz oranları ve krediye ulaşmaya yönelik alınan tedbirler sonucu ipotekli konut satışlarının toplam konut satışlarındaki payı yüzde 12,2’ye düştü. Geçen yıl mart ayında yüzde 24 seviyesinde olan ipoteklilerin toplam satış içindeki payındaki sert düşüş dikkat çekti. Senetli satışlar ve firmaların sunduğu ödeme yöntemlerinin yanı sıra, altın, döviz gibi tasarruflarla konut satın almaya yönelim yüzde 88 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49 azalış göstererek 12 bin 880 adet oldu. Bu yılın Ocak-Mart döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,0 azalışla 27 bin 622 oldu. Mart ayındaki ipotekli satışların, 3 bin 105’i, Ocak-Mart dönemindeki ipotekli satışların ise 6 bin 569’u ilk el satış olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde diğer konut satışları, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 artarak 92 bin 514 oldu.

satis1.jpg

ANKARA 2.SIRADA

Bununla birlikte Türkiye genelinde konut satışları mart ayında 105 bin 394 adet olarak gerçekleşti. İstanbul 19 bin 40 konut satışı ve yüzde 18,1’lik oranla en yüksek paya sahip olurken; satış sayılarına göre İstanbul’u 9 bin 523 konut satışı ile Ankara takip etti. Ankara’nın satışlardaki payı yüzde 9 oldu. 6 bin 413 konut satışı ve yüzde 6,1 pay ile İzmir üçüncü sırada yer alırken; konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla Ardahan, Bayburt ve Hakkari oldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.