Türk Eğitim Sen: Atama sayısı yetersiz, mülakat yersiz

Türk Eğitim Sen: Atama sayısı yetersiz, mülakat yersiz

Atanacak öğretmen sayısı ve mülakat yapılacak olmasına MHP’ye yakınlığı ile bilinen Türk Eğitim Sen’den tepki geldi. Sayıyı yetersiz bulup “Eğitimde tasarruf olmaz” diyen Türk Eğitim Sen, mülakatı ise “kayırmacılık” olarak değerlendirdi.

Öğretmen adaylarının aylardır dört gözle beklediği atama sayısı belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla atama süreci takvimi netleştirilip, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Bakan Tekin, 20 bin öğretmen atanacağını, mülakatın da olacağını söyledi.

SAYI YETERSİZ

Atanacak öğretmen sayısı ve mülakat konusu tartışma konusu olurken, Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Haydar Urfalı’dan tepki geldi. Atama sayılarına ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Urfalı, “Atama sayısını yeterli bulmuyoruz. 20 bin öğretmen ataması beklentilerin çok altında kaldı. Eğitimden tasarruf olmaz. Açıklanan 20 bin atamanın üzerine 48 bin daha atama olsun ve 68 bine tamamlansın” dedi.

ogretmen.jpg

“BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI”

2024 yılı için belirlenen öğretmen atama sayısının beklenilen sayının oldukça altında olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Haydar Urfalı, “Geçtiğimiz yıl Cumhuriyetimizin yüzüncü yılıydı. Hem atama bekleyen öğretmen meslektaşlarımız hem de sendika olarak bizim şöyle bir beklentimiz vardı. Yüzüncü yılda 100 bin atama. Geçtiğimiz yıl bunun 45 bini gerçekleşmişti. 55 bin atama takvim yılı bitmeden 2023 yılında tamamlanmasını bekledik ama tabi o 45 bin atamanın ardından atama olmadan bugünlere kadar geldik. Bugün itibarıyla açıklanan 20 bin öğretmen ataması beklentilerin çok altında kaldı. Biz Türk Eğitim- Sen olarak diyoruz ki tasarruf yapılacak bazı konular olabilir. Eğitimden, sağlıktan ve adaletten tasarruf olmaz. Hele eğitimden hiç tasarruf olmaz. Bu nedenle ekonomik gerekçelere dayandırarak öğretmen ihtiyacının altında bir atama yapılmasını çok yanlış buluyoruz” şeklinde konuştu.

egitim-sen.jpg

“102 BİN ÖĞRETMEN İHTİYACI VAR”

Urfalı, şöyle devam etti: “Bizim Türk Eğitim Sen olarak her yıl yaptığımız bir çalışma var. Bu çalışma bağlamında valiliklerden dolayısıyla il milli eğitim müdürlüklerinde ilimizde görev yapan ücret karşılığı görev yapan öğretmen sayısını ve norma göre ihtiyaç olan branşlarda öğretmen sayısını belirlemek amacıyla bilgi isteriz. Bu bilgiler bize 79 ilden geldi. Sadece 2 ilden gelmedi. Onlardan da bugünlerde gelmesini bekliyoruz. Şöyle enteresan veriler var. Yaklaşık 73 bin ücret karşılığı görev yapan öğretmenin olduğunu görüyoruz. Yine aynı çalışma bağlamında 102 bin norma göre öğretmen ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bu illerden aldığımız verilere göre oluşturduğumuz bilgidir.”

ogretmennn.jpg

“MÜLAKAT LİYAKATİN KATİLİDİR”

20 bin öğretmen atamasıyla ilgili bakanın yapmış olduğu açıklamaları incelediklerinde enteresan bir durumla karşılaştıklarını ifade eden Urfalı, “Şimdiye kadar KPSS sonuçlarına göre atama yapılacak öğretmen sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağrılıyordu. Mülakatta elde edilen puanlar kullanılarak bir tercih aşamasından sonra atamalar gerçekleşiyordu. Bugün yaptığı açıklamaya göre görüyoruz ki, mevzuatta, yönetmelikte bir değişiklik yapacaklar. Bu değişiklik sonucunda da yüzde 50 KPSS yüzde 50 mülakat. Bunun toplamından oluşan puana göre bir atama gerçekleştireceklerini anlıyoruz” şeklinde konuştu.

Türk Eğitim-Sen olarak mülakatın bir kayırmacılık olduğunu düşündüklerini ve bunu da yanlış bulduklarının altını çizen Urfalı, “Mülakatı ehliyetin ve liyakatin katili olarak görüyoruz. Mülakatın tamamen Sayın Cumhurbaşkanı'nın seçimlerden önce ifade ettiği gibi mülakatın bazı zorunlu alanlar dışında kaldırılmasına tamamen görevde yükselmelerde ve işe almalarda tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz, talep ediyoruz. Bu ısrarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

turk-egitim-sen.jpg

“68 BİNE TAMAMLANSIN”

Yapılan açıklamalara göre bu yıl içerisinde tekrar bir ek atama yapılmasının zor göründüğünü ancak bunda belirleyici olan hususun birazda emekli olacak öğretmen sayısı olduğuna değinen Urfalı, “Daha önce Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre sadece sağlıkta belli miktar ihtiyaç olduğundan dolayı yüksek atama yapılacak. Onun dışında kamu kurum ve kuruluşları için yapılacak atamalar ancak emekli olan sayısı kadar yapılacaktır diye ifade etmişti. Bu 20 bin zaten geçtiğimiz yıl emekli olan öğretmen sayısı ve süreç içerisinde yaklaşık emekli olan öğretmen sayısı kadar bir atamaya tekabül ediyor. İlave bir öğretmen ataması dileriz ve isteriz. Atama bekleyen öğretmenler platformundaki meslektaşlarımızın yaptığı açıklamalar bağlamında bu bir basamak olsun. Bunun üzerine 48 bin daha atama olsun ve 68 bine tamamlansın” diyerek çağrıda bulundu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.