Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı: Çiftçi tüccara mahkum ediliyor

Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı: Çiftçi tüccara mahkum ediliyor

Polatlı’da faaliyet gösteren tohum firmasının çiftçiyi dolandırmasının yankıları sürerken, Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı “Kredi sorunları çiftçiyi tüccarlara mahkûm ediyor. Fırsatçı tüccarlar çiftçileri yıllardır mağdur ediyor" dedi.

Gazetemize konuşan TÇB Başkanı Ballı “Çiftçilerin yaşadığı sorunların ana sebebi kredi ödemelerindeki düzensizlik ve üretim faaliyetlerinin garanti altında olmamasıdır” dedi.

Polatlı’da faaliyet gösteren tohum firmasının sahibi S.C, birden fazla firma ve 100'ün üzerinde çiftçinin ürünlerinin parasını vermeden ortadan kayboldu. Yaşanan olay üzerine 2 yıldır tarım sektöründe çeşitli çalışmalar yürüten Türkiye Çiftçiler Birliği’nden gazetemize açıklama geldi. Açıklamada, birçok çiftçi ve üreticinin benzer sorunları yıllardır yaşadığı belirtildi.

t2.jpg

ÇİFTÇİLER GARANTİ ALTINDA DEĞİL

Yaşanan dolandırıcılık olaylarının ana sebebini üreticinin tarım faaliyetlerinin garanti altına alınmaması olarak açıklayan Münür Ballı, “Çiftçiler geçtiğimiz yaz ürünlerini Toprak Mahsulleri’ne satarken birçok problemle karşılaştı. Üretici ofiste sıra beklemekten günlerce kamyonlara nakliye parası ödediler. Buğdayın ofislerce düşük fiyatlara alınması ve tarım destek kredilerinin zamansız ödenmesi nedeniyle çiftçiler borçlarını ödemek için mallarını tüccarlara satmak zorunda kaldı. Daha sonra yaşanan son olayda olduğu gibi mağduriyetler yaşandı” dedi.

t3.jpg

KREDİ ÖDEMELERİ DÜZENLENMELİ

“Çiftçi mağduriyetlerinin giderilmesi için kredi ödemelerinin düzenlenmesi gerekiyor” şeklinde konuşan Ballı, “Çiftçilere destek kredilerinin zamanlaması yanlış. Ödemelerin hasat zamanına göre ayarlanması lazım. Ayrıca Ankara’da büyük bir depo sorunu var. Çiftçi malını bekletse ürün çürüyecek. Mahsulün bir an önce elden çıkartılması gerekiyor. Tüccarlar da bunu fırsat bilip ürünü ucuza alıyor. Y da malı aldıktan sonra ödeme yapmadan ortadan kayboluyor. Ankara’ya oranla doğu illerimizde ofisler daha iyi çalışıyor. Depolama gelişmiş. Ankara’da tarım yapan bir avuç insan kaldı. Onlar da yavaş yavaş elini çekiyor. Hırsızlık olaylarının yaşanmaması için bakanlığın çiftçilere kol kanat germesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

t4.jpg

ÇİFTÇİYE SİTEMLİYİM

Çiftçilerin bilinçli hareket etmediği konusunda sitemli olduğunu söyleyen Ballı, “Çiftçilerin tarım kredi borçları için, yasal hakları için birçok çalışma yürüttük. Basın açıklamaları yaptık. Elimizi taşın altına koyduk. Yaşanan sorunlar için toplanacağımız vakit bize 3 bin kişi eyleme katılacağını söylüyor. Eylem vakti geldiğinde 300 kişi zar zor toplanıyor. Çiftçilerimizin kendi haklarına sahip çıkması kendi sorunlarını dile getirmesi gerekiyor. Hükümete karşı muhalefete karşı uyarılarda bulundum, birçok ahbabımla ters düştüm. Çiftçilerden gerekli destek ve çabayı göremedim. Siz hakkınızı aramazsanız kimse aramaz. Üreticinin şapkasını önüne koyup bilinç gerekiyor ki hakkını savunabilsin” diyerek cümlelerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.