Türkiye’nin diplomatik başarısı dünya gündeminde

Türkiye’nin diplomatik başarısı dünya gündeminde

Dünya gündemini sarsan Türkiye’nin diplomatik başarısının kaynaklarından birinin dünyanın en büyük 5’inci diplomatik ağa sahip olduğu açıklandı.

Tüm dünyanın gündemini sarsan Türkiye’nin diplomatik başarısının, Türkiye’nin dünya çağında en büyük 5’inci diplomatik ağa sahip olmasından kaynaklandığı aktarıldı.

Dünya gündeminde yer alan Türkiye'nin diplomasi başarısının arkasında yatan sebeplerden birinin dünyanın en büyük 5'inci diplomatik ağını bünyesinde barındırması. 2002 yılında 163 olan yurtdışı temsilcilik sayısının, bugünlerde toplam 257'ye ulaştığı kaydedildi.

Türkiye, Hariciye Teşkilatı'nın temellerinin atılmasının 500'üncü yıldönümüne giriyor. Türkiye diplomasi başarısıyla dünyanın gündemine oturdu. Çoklu kriz ortamlarında gösterilen diplomasi başarısının en büyük örneği Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş ile oldu. Savaşın başlamasıyla birlikte açık tutulan diyalog kanalları sebebiyle İstanbul Tahıl Anlaşması yapıldı. Ayrıca iki ülke arasında esir takası uygulandı. Türkiye, arabuluculuk alanında öncü olan Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nda arabuluculuk ile ilgili temas gruplarının aynı zamanda eş-başkanı olan tek ülke pozisyonunda.

TÜRKİYE TEMSİLCİLİK SAYISINI 257’YE ÇIKARTTI

Türkiye art arda sağladığı bu başarılarının kaynağında ise geniş bir diplomatik ağa sahip olması yatıyor. Diplomatik kaynaklardan derlenilen bilgilere bakıldığında, Türkiye dış politikadaki etkinlik alanını son 20 yılda açtığı 94 yeni temsilcilikle birlikte genişletti. Temsilcilik sayısını bu çalışmalarla 257'ye çıkarttı. Türkiye yaptığı çalışmaların ardından, dünyanın en büyük 5'inci diplomatik ağına sahip ülke pozisyonunu sağladı. Tüm dünyada 93 olan büyükelçilik sayısı toplam 146'ya yükseldi. Türkiye'nin Avrupa'da 99 temsilciliği bulunuyor, Amerika'da ise 32 temsilciliği bulunan Türkiye'nin Asya'da ise yurt dışı temsilciliği sayısı 73'e çıktı.

TÜRKİYE’NİN EN FAZLA YATIRIM YAPTIĞI ÜLKE ETİYOPYA

En son Türkiye'nin Bissau Büyükelçiliği açıldı. Afrika kıtasında 2002 yılında 14 olan yurt dışı temsilciliği, yapılan çalışmalar sonrasında 35 temsilcilik açtı. Bugün Türkiye’nin Afrika kıtasında toplam 49'a yükseldi. 2000'li yılların başında 4.3 milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacmi ise 35 milyar doları aştı. Sahra Altı Afrika'da Etiyopya ise Türkiye'nin en fazla yatırım yaptığı ülke konumunda.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.