Şule Erciyas

Şule Erciyas

Üç ayların başlangıcı “Regaib Kandili”

Üç ayların başlangıcı “Regaib Kandili”

Bizleri üç aylara eriştiren Rabbimize şükürler olsun. Üç ayların rahmeti güzelliği gönlümüze şuur ve idrak ile vesile olsun.

Rasulümüze salat ve selam olsun. Üç aylar ve kandil geceleri Yüce Rabbimizin rahmet, bereket, mağfiret ve merhametini biz kullarına taşıyan elçileri gibidir.

Çoğu zaman üç ayların nasıl geçtiğini anlamayıp Allah’ın rahmetinde mahrum kalırız. Bu aylar rabbimizin bize bir lütfu ve günahlarımıza keffaret olan aylardır.

İbadetlerimize en güzel şekilde yerine getirebileceğimiz aylardır. Bu aylarda ne kadar çok ibadet yaparsak o kadar çok sevap kazanırız.

Üç ayların başlangıcı olan Regaib kandili Perşembeyi Cumaya bağlayan gecedir. Bu gece kulun yalvarış ve yakarışını Yüce Mevla’ya sunacağı ve onun sonsuz affından merhametinden iyiliğinden bol bol yararlanacağımız umut, huzur ve müjde gecesidir.

Bu gece bundan sonra gelecek bir dizi kandillerin Miraç ve Beraat kandillerinin On bir ayın sultanı Mübarek Ramazan ayının ve kadir gecesinin de habercisidir. Bu aylarda bu geceler de manevi gücümüz artacak Rabbimize daha çok yakınlaşacağız.

Sevgili Peygamber Efendimiz (S.A.V) Regaib gecesinin içinde bulunduğu Recep ayına çok dua eder, namaz kılar oruç tutar iyiliklerin her çeşidini yapar ve biz ümmetlerine örnek olurdu. 

Peygamber Efendimiz müminlere örnek olur ve biz müminlere bu güzel ibadetleri yapmaya teşvik etmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Allah’ım Recep ve Şabanı bizim hakkımızda mübarek ve bereketli kıl bizi Ramazana eriştir diye dua ederdi.

Regaib gecesi insanlara bol mağfiretlerin ihsan edildiği duaların ise boş çevrilmeyeceği bir gecedir. Regaib gecesi üç ayların başlangıcı günahlarımızın bir nevi eksildiği gecedir. Bizler bu geceyi güzel değerlendirmeliyiz.

Peygamberimiz bu geceleri çok güzel değerlendirmiş ayakları şişinceye kadar ibadet yapmıştır. Peygamber Efendimiz her gün aynı ibadeti yaparmış ama bu günlerde çok daha fazla ibadet yapmıştır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) üç aylar için; ‘‘Recep Allah’ın ayı Şaban benim ayım Ramazan ümmetimin ayıdır, buyurmuştur’’

Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor; ‘‘Beş gece vardır ki onlarda dualar geri çevrilmez Receb’in ilk gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı geceleridir buyurmuştur’’

Bu ayları oruçlu geçirmekte çok faziletlidir. Başında ortasında ve sonunda oruç tutmakta çok sevaptır. Peygamberimiz üç aylarda çok oruç tutar ve çok sadaka verirdi, bizler bu mübarek ayları Peygamber Efendimiz (S.A.V) gibi geçirmeye gayret edelim.

Bizler iman yolunda ve Allah’ın yolundan gitmek istiyorsak her daim çalışmalıyız, ibadetlerimizi tam hakkıyla yerine getirmeliyiz. Üç aylarda da olsa dedikodu, gıybet ve bütün kötülüklerden uzak durmalıyız.

İlim ve iman yolunda ilerlemeliyiz. Allah’ın verdiği nimetleri için sonsuz şükretmeliyiz. Bizler hayatın derdi ile uğraşmaktan ise kendimizi kurtarmaya uğraşmalıyız. İman ve Kuran ile Cenabı Allah’ın yoluna varmalıyız.

Allah (C.C) Kuran-ı Kerimde şöyle buyuruyor; ‘‘Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında Allah katında ayların sayısı 12’dir. Bunlardan dördü harem aylardır’’

İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur, öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin, fakat Allaha ortak koşanlar sizinle top yekûn savaşıyorlarsa sizde onlarla top yekûn savaşın.

“Bilin ki Allah kendisine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir” Tevbe Suresi 36 ayet.

Bizler Allah’ın yolunda ilerleyelim. Peygamber Efendimizin sünnetine uyalım.

Üç ayları hakkı ile yerine getirelim. Bu mübarek aylarda günahlarımızdan kurtulmuş olalım.

Allah’ın Rahmeti ve Bereketi bütün Müslüman Din kardeşlerimizin üzerine olsun.

Selam ve Dua ile Hayırlı Cumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR