Ulus Hali'nde tezgahlar renklendi: Şampiyon karpuz

Ulus Hali'nde tezgahlar renklendi: Şampiyon karpuz

İlkbaharın gelmesiyle birlikte kış meyvelerinin yerini yaz meyveleri aldı. Başkentin vazgeçilmez alışveriş noktalarından biri olan Tarihi Ulus Hali’nde, çilek 50 TL’den, kiraz 60 TL’den, can eriği ise 60 TL’den satışa sunuluyor.

Başkentin vazgeçilmez alışveriş noktalarından biri olan Tarihi Ulus Hali, ilkbaharın müjdecisi olan taze yaz meyveleri ile doldu taştı. Yazın gelmesiyle birlikte tarlalardan tek tek toplanan meyveler, taze ve lezzetli bir şekilde tezgâhlara ulaştı. Yaz meyvelerinin lezzetini özleyen başkentliler taze ve uygun fiyatlarla alışveriş yapabileceği Hal’in yolunu tuttu. Gecen seneye göre fiyatlarda yarı yarıya bir artış görülürken, çilek 50 TL’den, kiraz 60 TL’den, can eriği ise 60 TL’den tezgâhlardaki yerini aldı. Kilo fiyatı 135 TL’den satışa sunulan karpuz ise görenlere “pes” dedirtti.

ulus-hali-1.jpg

FİYATLARDA YARI YARIYA ARTIŞ GÖRÜNÜYOR

Görenlerin içini açtıkça açan, karpuzundan çileğine kokularıyla buram buram yaz kokan meyveler tezgâhlarda boy gösterirken Çarşı’ya da adeta yazı getirdi. Mevsim geçişlerinde yaşanan durum, alışveriş çantalarına da yansıdı. Lezzetinden vazgeçemediğimiz, tadına doyamadığı yaz meyveleri, kilo fiyatlarında geçen seneye göre neredeyse yarı yarıya artış görünüyor. Kütür kütürlüğü ile bilinen can eriği geçtiğimiz yıl ortalama 40 TL’ye satılırken bu yıl 60 TL’den alıcı bulunuyor. Kokusunun yanı sıra ağızda şölen oluşturan çilek, 30 TL satılırken, bu sene 50 TL’den tezgâhlardaki yerini aldı. Küçük paketler halinde tadımlık olarak satılan karadut ise herkesin yiyebilmesi için 40 TL’den vatandaşla buluştu.

ulus-hali-2.jpg

MEYVELERİN ŞAMPİYONU "KARPUZ"

Meyvelerin fiyatlarının yüksekliğinin yanı sıra karpuzdaki kilo fiyatının yüksekliğine dikkat çeken Hal Esnafı Sadık Yemiş , “Karpuz’un kilo fiyatı oldukça pahalı. Bu nedenle de birçok arkadaşımız henüz tezgâhında karpuza yer veremedi. Birkaç tezgâhta var. Olan tezgâhlarımızda da karpuzun kilo fiyatı ortalama 135 TL. Tabi bir yaklaşık 3 kilo karpuz almak isteyen vatandaşımıza karpuzun maliyeti ortalama 400 TL olacak. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda bir karpuza bu kadar para verebilecek birisi yok. Özellikle de Ulus Hali içerisinde yok. Çünkü burası uygun fiyatlarından ve ürünlerin tazeliğinden dolayı tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

ulus-hali-3.jpg

Tarihi Ulus Hali’nde, meyvelerin ortalama kilo fiyatları ise şu şekilde;

  • Kayısı Çağla: 20 TL
  • Altın Çilek: 30 TL
  • Elma: 30 TL
  • Karadut: 40 TL
  • Yeni Dünya: 40 TL
  • Nektarin: 40 TL
  • Çağla: 50 TL
  • Çilek: 50 TL
  • Kiraz: 50 TL
  • Kayısı: 60 TL
  • Muz: 60 TL
  • Can Eriği: 60 TL
  • Kiraz: 60 TL
  • Karpuz: 135 TL

FİYATLAR İLERLEYEN GÜNLERDE DÜŞECEK”

“Bizler yine herkes yiyebilsin kimse mahrum kalmasın diye en uygun fiyatlarda satışımızı yapmaya çalışıyoruz” diyen Hal Esnafı Yasin Şaşmaz, şunları aktardı:

“İlkbaharın gelmesiyle beraber kış meyvelerinin yerini yaz meyveleri aldı. Vatandaşlar yaz meyvelerini özlemiş. İlk günden itibaren ciddi bir talep var. Hal hareketlendi diyebilirim. Tabi fiyatları gören vatandaşlarda biraz sitem ediyor. Ancak ilk çıktığı ve tezgâhlara yeni indiği için fiyatların bu şekilde olması normal. İlerleyen haftalarda fiyatlar daha da düşecektir.”

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.