Ünlü yönetmen Gürsel Ateş dizi sektörünü eleştirdi

Ünlü yönetmen Gürsel Ateş dizi sektörünü eleştirdi

Kurtlar Vadisi, Ekmek Teknesi ve Deli Yürek gibi birçok popüler yapımın yönetmenliğini yapan Gürsel Ateş, Türk aile yapısına uygun olmayan dizilere sert tepki göstererek, sektörde azgın bir canavar oluşturulduğunu ileri sürdü. 

Kurtlar Vadisi, Ekmek Teknesi ve Deli Yürek gibi birçok popüler dizinin yönetmenliği yapan Gürsel Ateş, Sebîlürreşâd Akademi’nin düzenlediği Sinema ve Senaryo Atölyesi’nin ilk konuğu oldu. Atölye’de konuşan ünlü Yönetmen Ateş, dizi-film sektöründeki tecrübeleriyle ilgili kursiyerlere bilgi verdi. Ateş, Türkiye’de unutulmayan birçok diziye imza atmasına rağmen, yönetmenliğini üstlendiği Ekmek Teknesi ve Ömer Seyfettin Hikâyeleri isimli iki yapımın kendisinde ayrı bir yerinin olduğunu belirtti. Ateş, çok sayıda dizi yönetmenliği yapmasına rağmen hiç sinema filmi çekmediğinin; ancak çekmek istediğinin altını çizdi.    

DİZİLER SANATSAL DEĞİL TİCARİ ÜRÜNDÜR 

“Özellikle son yıllardaki dizilerin ve filmlerin, Türk aile yapısına uygun olmadığı ve zarar verdiği konusunda eleştiriler var. Siz ünlü bir yönetmen olarak bu konuda neler düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya Yönetmen Gürsel Ateş, önemli cevaplar verdi. Dizilerin sanattan yoksun ticari bir ürün olduğunu ifade eden Ateş, “Diziler sanatsal yönü olmayan işlerdir, diziler ticari ürünlerdir. Bir bu konsepti seyirci tabiri caizse müşteri belirliyor. İkincisi de bunun altında ‘insanlar daha çok seyretsin daha çok reklam gelsin daha çok ürün alsın daha çok satış yapılsın daha çok para kazanalım’ temeli yatıyor. Dizilerin süresinin uzunluğunun altında da bu var” dedi.

gursel-ates,-sinema-ve-senaryo-atolyesi,-yonetmen-gursel-ates,-sebîlurresâd-akademi,.jpg

BAŞKA BİR HAYATA YÖNLENDİRME VAR 

Türk aile yapısına uygun olmayan dizilerdeki tehlikeye de işaret eden Yönetmen Gürsel Ateş, “Bizi başka yerlere sevk etmek istiyorlar. Bizi kendi kimliğimizin dışında başka bir hayata, başka bir yöne yönlendirmeye çalışıyorlar” diye konuştu. 

YAPIMCI VE KANAL YÖNETİCİLERİ İSTİYOR 

Bu durumun sektör içindeki çalışanları da rahatsız ettiğini belirten Ateş, “Bunlar sizin kadar bizi de o kadar üzüyor ki; ama yapımcı ya da TV kanalı ‘ben bu senaryoyu istiyorum yapıyorsan yap yapmıyorsan başkası yapıyor’ diyor. Bu saatten sonra yapacak başka bir işimiz yok biz de mecburen kabul ediyoruz” sözlerini aktardı.

AZGIN BİR CANAVAR OLUŞTURULUYOR 

Türk aile yapısına uygun olmayan yapımlarla azgın bir canavar oluşturulduğunu ileri süren Ateş, “Siz bugün küçük bir entrika koyuyorsunuz seyirci ona alışıyor, sonra diğer dizi ‘burada vardı’ diyerek entrikayı biraz daha büyütüyor. Öbürü biraz daha büyütüyor. Sonra o ilk entrika sıradanlaşıyor. Bu yüksele yüksele bir bakıyoruz ki azgın canavarla karşı karşıya geliyoruz” ifadelerini kullandı. Gürsel Ateş, bütün dizilerin hep maddi şeylere hitap ettiğini, manevi yanımıza hitap eden dizilerin reyting kaygısı ve diğer ticari gerekçelerden ötürü çekilmediğinden dert yandı. 

“BİZİM AYIBIMIZ…”

Bizim kültürümüzdeki önemli figürlerin filminin çekilememesinin büyük bir eksiklik olduğunu belirten Ateş, “Bizi biz eden o kadar çok evliyalarımız, erenlerimiz, bilge insanlarımız var. Bu ülkenin bence ayıbıdır bir Mevlana filminin olmaması, bir Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli filminin olmaması büyük ayıbımızdır. Bugün Mevlana, Amerikalıların elinde olsaydı biz şimdi 500 tane Mevlana filmi izlemiştik” dedi. Ateş, elinde imkânı olması halinde bu tarz yapımları çekmek istediğini söyledi. 

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.