Uzay seyahatinin perde arkası: Yıllar önce teklif gelmiş!

Uzay seyahatinin perde arkası: Yıllar önce teklif gelmiş!

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkış hikayesinin ilk adımları ortaya çıktı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü eski Yönetim Kurulu Başkanı Lokman Kuzu’nun, yıllar önce Axiom Space’ten teklif aldığı öğrenildi.

Türkiye'nin uzay alanındaki çalışmalarına bir yenisini eklemek adına gerçekleştirilen Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında, Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Falcon 9 roketi, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.

Tüm Türkiye'nin heyecanla izlediği fırlatma anı, meydanlarda coşkuyla kutlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ax-3 misyonunda yer alarak tarihe geçen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ile ilgili bir video mesaj yayınladı. Erdoğan, "Tarihi bir ana tanıklık ettik. Yeni bir başlangıç yapıldı ve Türk milleti olarak bu gurur anını paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Türkiye’nin, Milli Uzay Programı çerçevesinde bir ilki daha gerçekleştirdiğini belirtti. Kacır, "İlk kez bir Türk vatandaşımız Uzay Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere uzaya çıkıyor. Gelecekte, yerli uzay aracımızla insansız ay misyonunu da başarıyla gerçekleştireceğiz" dedi.

2.jpg

UZAY GÖREVİNİN PERDE ARKASI

Türkiye, tarihi uzay görevinin gururunu yaşarken yeni bir detay ortaya çıktı. gazeteilksayfa.com muhabirinin edindiği bilgilere göre, üst düzey bir Türk yöneticiye yakın geçmişte uzaya astronot gönderilmesi için teklif yapılmış.

Bahse konu isim Lokman Kuzu. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde bir dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Kuzu, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A projesinin hayata geçmesinde emek vermişti.

1.jpg

TEKLİF ÜZERİNE HAREKETE GEÇİLMİŞ

Lokman Kuzu’nun Akademisyen Kitabevi’nden çıkan “ Bir Mühendisten Ortaya Karışık Teknik Yazılar” adlı kitabında uzay görevi konusuna değindiği görülüyor.

uzay-2.jpg

Kuzu’nun ilgili kısımda yazdıkları şöyle:

“Bir astronot eğitimi nerdeyse 2 sene sürüyor. Mutlaka üniversite mezunu olması gerekiyormuş. Pilotlar, bilim insanları veya çok özel misyonla giden astronotlar oluyormuş. Yaşları 20 ila 38 arası seçilir dediler. Axiom space firması bize Türk astronot yetiştirelim teklifiyle geldi. Gerekli yerlere ileteceğiz. 2023’e kadar gençlere yönlendirmek ve gaz vermek için güzel bir fırsat olabilir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.