Uzmanlar uyarıyor: Her sıkışma kriz olmayabilir

Uzmanlar uyarıyor: Her sıkışma kriz olmayabilir

İnsanlar arasında artan kaygı bozuklukları ve stres birçok hastalığa neden oluyor. Genelde kalp krizi ile karıştırılan panik atak nedir? Panik atağın belirtileri ve sebepleri nelerdir? Panik atak nasıl tedavi edilir? İşte soruların cevapları...

Gelişen ve değişen şehir hayatı insanlar üzerinde farklı etkiler bırakabiliyor. Kaygı bozuklukları, stres ve hareketsiz yaşam insanların beden ve ruh sağlıklarında yeni hastalıklara neden olabiliyor. Bunlardan bir tanesi de panik atak olarak bilinir. Genelde kalp krizi ile karıştırılan panik atak nedir? Panik atağın belirtileri ve sebepleri nelerdir? Panik atak nasıl tedavi edilir? Bu gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

aa.jpg

PANİK ATAK NEDİR?

Uzmanların açıklamalarına göre, “Korku nöbeti olarak da tanımlanabilen panik atak, gerçekte herhangi bir tehlike olmamasına rağmen kişinin kendini tehlikeli bir durum içinde hissetmesine, buna bağlı olarak heyecanla tepki vermesine ve korku hissetmesine neden olan psikolojik bir durumdur. Birdenbire ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan bu durum, kişinin kendini sıkıntılı bir durumda veya dehşet içinde bulmasına neden olur. Giderek düzeyi artan bu korku nöbetleri, yaklaşık 10 dk. içinde en şiddetli düzeye ulaşır. Ortalama 5 ila 30 dk. süren panik atak, bu sürenin ardından kendiliğinden geçer. Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder. Çoğunlukla kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs üzerinde baskı gibi belirtilere yol açan bu rahatsızlık varlığında kişi, yoğun olarak ölüm korkusu yaşar. Pek çok insanın yaşamı boyunca bir ya da iki kez panik atak yaşaması normal kabul edilse de tekrarlayan panik ataklar ve kişinin yaşadığı bu deneyimi tekrar yaşayacağını düşünmeden duramaması panik bozukluk olarak tanımlanır.”

kriz.jpg

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genelde kalp krizi ile karıştırılan ve belirtileri neredeyse birebir tutan Panik atağın en büyük özelliği ne zaman başlayıp ne zaman sonlanacağının kestirilememesidir. Uzmanlar panik atağın belirtilerini şöyle sıralıyor, “Aniden başlayan korku ve panik hâli, çoğunlukla ilk 10 dakika içinde en üst seviyeye çıkar ve ortalama 15 dakika içinde son bulur. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen panik atağın sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Göğüste baskı hissi, nabzın hızlanması, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, boğulma hissi, ağız kuruluğu, terleme, titreme, sıcak basması, uzuvlarda uyuşukluk hissi, karıncalanma, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma hissi, kontrolü kaybetme hissi, kalp krizi geçiriyor hissi, aklı yitirme ya da delirme hissi, ölüm korkusu.”

PANİK ATAK NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Uzmanlar, “Panik atak, kaygı ve korkuya yol açsa da bu belirtilerin varlığında kişinin gerçekten tehlike altında olup olmadığını fark etmesi son derece önemlidir. Endişeye kapılmadan bu yaşananların ve vücutta meydana gelen farklılıkların panik ataktan kaynaklandığını fark etmek gerekir. Nabzın ve solunumun hızlanması kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Bu süreçte kişinin nefesine odaklanması, burundan yavaşça derin nefes alıp beşe kadar saydıktan sonra yavaş bir şekilde, nefesini ağızdan vermesi faydalı olabilir” bilgisini veriyor.

Kaynak:Enes Boyacı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.