Uzmanlar yeni salgın tehlikesine karşı uyardı! Vakalar artıyor...

Uzmanlar yeni salgın tehlikesine karşı uyardı! Vakalar artıyor...

Koronavirüs salgını sonrası yeni ve eski tür salgınlara karşı mücadele devam ediyor. Uzmanlar kızamık vakası ile ilgili uyarılarda bulunurken yeni bir tehlike oluşabileceği açıklandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, cuma günü itibarıyla ABD'deki 20 bölgede 128 kızamık vakası bildirildi. Bu 2019'dan bu yana en yüksek rakam oldu.

CDC, ABD'de kızamığın 2000 yılında ortadan kaldırıldığının ilan edildiğini, bunun "ülke içinde kızamığın yayılmadığı ve yeni vakaların yalnızca birisi yurtdışında kızamık kaptığında ve geri döndüğünde ortaya çıktığı anlamına geldiğini" söylüyor. Ancak kurum, bu yıl vakalardaki hızlı artışın hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik bir tehdit oluşturduğunu söylüyor.

AŞI YAPILMASI ÖNEMLİ

Kızamık, yaygın bulaş riskine sahip ve özellikle küçük ve aşılanmamış çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına veya ölüme neden olabiliyor.

Genel belirtiler arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kırmızı lekeler yer alır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, ABD'de kızamık geçiren aşılanmamış her 5 kişiden 1'i hastaneye yatırılabilir. Kızamık geçiren her 20 çocuktan yaklaşık birinde zatürre gelişebilir ve diğerlerinde beyin iltihabı oluşabilir. Kızamığa yakalanan her 1000 çocuktan 3'ü solunum ve nörolojik komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybedebilir.

Ayrıca, kızamık enfeksiyonu, insanların diğer enfeksiyonlara karşı bağışıklıklarını haftalarca hatta yıllarca azaltarak "bağışıklık amnezisi"ne yol açabilir.

AŞI 57 MİLYON ÖLÜMÜ ÖNLEDİ

Dr. O'Connor, cumartesi günü yaptığı açıklamada, kızamık aşısının 2000 ile 2022 yılları arasında yaklaşık 57 milyon ölümü önlediğini belirtti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), çocukların kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa (MMR) karşı koruyan aşının ilk dozunu 12 ila 15 ay arasında yaptırılmasını önermektedir. Çocuklara 4 ila 6 yaşları arasında ikinci doz yapılır.

Aşının oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Kızamığa karşı tek doz aşı %93, iki doz aşı %97 etkilidir. Aşılanmış kişiler nadiren hastalanır, ancak hastalanırlarsa genellikle daha hafif bir şekilde geçirirler.

ABD, bu yıl %95'lik bir aşılama oranı hedefliyor, ancak anaokulu öğrencileri arasındaki aşılama oranı son yıllarda bu hedefin altına düştü. 2022-23 eğitim yılında ABD'deki anaokulu öğrencilerinin yalnızca %93,1'i MMR aşı serisini tamamladı ve yaklaşık 250 bin kişi risk altında kaldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.