Yaşlıların sağlıklarıyla oynayan büyük tehlike: İlaç torbaları

Yaşlıların sağlıklarıyla oynayan büyük tehlike: İlaç torbaları

Tıp Uzmanı Doç. Dr. Vahide Aslıhan Durak, yaşlılarda çok sayıda ilaç kullanımı nedeniyle aşırı düşük tansiyon, kanama, hatta bilinç kaybı ile acil başvurularının sık yaşandığını söyledi.

Doç. Dr. Durak, sarı kantaron ve gingko biloba gibi takviyelerin de tehlikeyi katladığını kaydederek bazen ölümcül bile olabilen bu tehlikeyi önlemenin yolunun ise literatüre de giren "İlaç torbanı bana göster" ilkesinden geçtiğini vurguladı. Doç. Dr. Durak, "Eczanelerin verdiği ilaç çantalarını çok sever bu hasta grubumuz. İçinde bir dolu ilaç ve şeker ölçüm çubuklarıyla günlere giderler hatta. Bu hastalarımızın 6 ayda bir, onları düzenli takip eden aile hekimlerine bu torbalarını açıp göstermeleri gerekiyor" dedi.

iiii.jpg

Tansiyon düşürücüler, kolesterol hapları, ağrı kesiciler, kan sulandırıcılar… Özellikle 70'li yaşlardan sonra pek çok kronik hastalıkla karşı karşıya kalan yaşlı nüfusun çok büyük bir kısmı bu ilaçları kullanmak zorunda. Çoklu ilaç kullanımı yani "polifarmasi", günde 5 ve daha fazla sayıda ilaç kullanımı anlamına geliyor. Yapılan çalışmalara göre yaşlı nüfusta, polifarmasi yaygınlığı yüzde 60'ları buluyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Vahide Aslıhan Durak, Türkiye Acil Tıp Derneği'nin geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirdiği ulusal kongresinde bu konuyla ilgili bilimsel bir sunum yaptı ve ülkemizde de nüfusun gittikçe yaşlandığına dikkat çekerek, geriatrik yani 70 yaş üzeri nüfusta, bazen ölümcül sonuçlara yol açabilen polifarmasiye karşı alınabilecek önlemleri anlattı.

Önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Durak, bazen acile gelen yaşlı hastaların ilaç torbalarından aynı şikayet için kullanılan pek çok farklı ilaç da çıktığına dikkat çekti ve ancak hasta veya hasta yakınlarının hekimlerle işbirliği yaparak bu problemin üstesinden gelinebileceğini kaydetti.

ila.jpg

"İLAÇLARA GIDA TAKVİYELERİ DE EKLENİYOR"

Çalışmalara göre yaşlıların yüzde 40'ı reçetesiz satılan ve çoğu aktarlardan temin edilen gıda takviyelerini kullanıyor. Gıda takviyelerinin pazarı Avrupa'da 5 milyar Euro'yu buluyor. Depresyon için sarı kantaron ve mental sağlık için ginko biloba, en çok tercih edilen gıda takviyelerinin başında geliyor. Oysa sarı kantaronun bazı antidepresanlarla, ginko biloba'nın ise bu yaş grubunda çok yaygın olarak kullanılan kan sulandırıcılarla etkileşimi, kanama ya da ölümcül olabilen 'serotonin sendromu' gibi tehlikeli tablolara yol açabiliyor.

Doç. Dr. Durak, "Yapılan çalışmalarda polifarmasi, literatürde 5 ve 5'in üzerinde ilacın aynı anda alınması olarak geçiyor. Ama buna bazen vitamin ve takviyeler de ekleniyor. O zaman sayı daha da artıyor. Acil servise başvuran hastalarda, mutlaka tansiyon yüksekliği için bir antihipertansif görüyoruz, daha önceden pıhtı atma hikayesi olduğu için kan sulandırıcı kullanıyor, ağrı zaten çok yaygın bu yaş grubunda, vitamin takviyeleri de genelde oluyor. Yani en az 4-5'i buluyor her hastada. Hatta bizim ülkemizde daha fazla sayıda ilaç kullanılıyor da olabilir. Şöyle bir sorun daha var, bu kadar çok ilacın (uygun şekilde) kullanılıp kullanılmadığını da tam olarak bilmiyoruz çoğu zaman" dedi.

"HER DOKTORDA FARKLI İLAÇ YAZILIYOR"

Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni tanımına göre 75 ve üzeri yaştaki kişilerin yaşlı, yani geriatrik hastalar olarak kabul edildiğini kaydeden Doç. Dr. Durak, "Bu yaş grubu bizim için çok daha riskli polifarmasi açısından. Örneğin bacağım ağrıyor, bir ortopediste gidiyorum. Ortopedistin yazdığı ağrı kesiciyi normalde düzenli olarak almam gerekiyor, çünkü bir ilacın etkisinin tam olarak ortaya çıkması için 20 ila 30 gün gerekiyor. Hasta bazen sabırsız davranıyor, ya da doktora güvenmiyor, mesela 'Çok genç bu doktor' diyor, başka bir doktora daha gidiyor. Hasta, daha önceden yazılan ilacı o doktora söylemiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.