Yayımlanmamış haberlere erişim engeline ret kararı

Yayımlanmamış haberlere erişim engeline ret kararı

Cinsel tacizle suçlanan vali yardımcısı, yayımlanmamış haberler için yayın yasağı istedi. Balcı ile ilgili henüz yayımlanmamış haberlere ilişkin erişim engeli ve yayın yasağı talebinin ise reddine kadar verdi.

Kırşehir'e 6 ay önce vali yardımcısı olarak atanıp, 4 ay önce de Ankara Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı'nda (GAMER) geçici olarak görevlendirilen Alper Balcı, avukatı aracılığıyla hakkında yapılan ve yayımlanmamış cinsel taciz soruşturması haberleri için yayın yasağı talebinde bulundu. Mahkeme, 20 Haziran’da bu talepleri kısmen kabul ederek, aralarında 12 haber ile bir tweetin erişime engellenmesine, Balcı ile ilgili henüz yayımlanmamış haberlere ilişkin erişim engeli ve yayın yasağı talebinin ise reddine kadar verdi.

Eskişehir'de yaşayan M.Ç. isimli kadın, GAMER Başkanlığı'na 4 ay önce geçici olarak görevlendirilen Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı'dan, Eskişehir'de vali yardımcısı olarak görev yaptığı süreçte kendisine cinsel tacizde bulunduğu, hakaret ve tehdit ettiği gerekçesiyle geçen yıl suç duyurusunda bulundu. Şikayet üzerine 'tehdit, 'hakaret', 'cinsel taciz' ve 'ısrarlı takip' suçlarından soruşturma başlatan Eskişehir Başsavcılığı, iddia konusu suçlamaların 'kişisel suç' kapsamında kaldığı, bu nedenle soruşturma yapma yetkisinin Ankara'da olduğu gerekçesiyle dosyayı yetkisizlik kararı vererek Ankara Başsavcılığı'na gönderdi. Balcı'nın şüpheli sıfatıyla ifadesini alan Ankara Başsavcılığı, M.Ç.'nin dosyaya sunduğu yazışmaları yetersiz bularak takipsizlik kararı verdi. Alınan karar sonrası Vali Yardımcısı Balcı, avukatı Ensar Turhan aracılığı ile Sakarya 1'inci Ceza Sulh Hakimliği'ne başvurdu. Turhan hakimliğe sunduğu yazısında, Vali yardımcısı olarak görev yapan Balcı hakkında sosyal medya ve internet sitelerinde itibarını sarsmak, küçük düşürmek ve müvekkiline yönelik nefret oluşturmak kastıyla haber oluşturulduğunu belirterek, yapılmış ve yapılacak olan ilgili tüm haberlere yayın yasağı getirilmesini talep etti.

"TALEBİN REDDİNE YÖNELİK HÜKÜM KURULMUŞTUR"

Avukat aracılığı ile yapılan talebi geçen 20 Haziran'da değerlendiren Sulh Hakimliği'nce, "Emsal nitelikteki Yargıtay kararlarında da vurgulandığı gibi haberin gerçeklik (görünür gerçeklik), güncellik, kamu yararı, toplumsal ilgi, konu ve ifade arasında düşünsel bağlılık unsurlarının mevcut olması gereklidir. Haber içeriğindeki ifadelerin kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici mahiyette olmaması gerekmektedir. Dosya açısından bakıldığında haber içeriklerinde başvuranın adının ve soy adının açık bir şekilde yazıldığı ve fotoğraflarının paylaşıldığı, başvuran hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği, böylelikle yayınlanan haber içeriklerinin başvuranın kişilik haklarını zedeler mahiyette olduğu anlaşılmakla, dilekçede bildirilen URL adreslerine ilişkin erişimin engellenmesine dair karar vermek gerektiği ancak henüz yayınlanmamış olan bir haber veya içeriğine ilişkin olarak erişimin engellenmesi kararı verilmeyeceği, bu nedenle buna yönelik talebin reddine yönelik hüküm kurulmuştur" ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.