Yeni yılda tercihler değişecek: Vatandaşlar artık elektrikli otomobile yöneliyor

Yeni yılda tercihler değişecek: Vatandaşlar artık elektrikli otomobile yöneliyor

30 yıldır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Nezih Allıoğlu, araç tercihlerinin önemli şekilde değişeceğini aktararak, “Elektrikli otomobiller daha çok tercih edilecek” dedi.

30 yıldır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Göral Otomotiv sahibi ve GGYB Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Allıoğlu, araç tercihlerinin önemli şekilde değişeceğini aktardı. Nezih Allıoğlu, 2024 yılı içinde sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Allıoğlu, elektrikli araçların artık daha fazla tercih edileceğini ve markaların yenilikleri takip etmesi gerektiğini belirtti. Araç tercihlerinin de önemli şekilde değişeceğini aktaran Allıoğlu, “Elektrikli otomobiller daha çok tercih edilecek” dedi.

haber-ic.jpg

“TÜRKİYE TARİHİ BİR REKOR KIRDI”

Göral Otomotiv sahibi Nezih Allıoğlu, Türkiye’nin geçen yıl rekor kırdığını vurgulayarak, “Otomotiv sektörü çok dinamik ve aktif bir sektör. Sürekli olarak değişebiliyor. Her marka sürekli yenilikleri takip etmek zorunda. Türkiye tarihi bir rekor kırdı. 2023 yılında 1 milyon 230 bin satış gerçekleşti. Bu bir önceki göre yüzde 57 civarında bir artış oluşturdu. Bu yıl ekonomik şartlar nedeniyle bu durum biraz gerileyecek. Fakat bu bile ülkenin 10 yıllık ortalaması civarında. O yüzden bu sektör canlı ve güçlü bir sektör. Yeniliklere açık bir sektör. Elektrikli araç oranları sayıları bu yıl daha da artacak. Bu araçların daha çok yerde görmeye başlayacağız. Tabi bunda altyapının gelişmesi oldukça önemli. Hem teknoloji gelişecek hem de altyapı gelişecek ve şarj yerleri çoğalacak. Bu yüzden insanların tercih etme oranı da artacak” ifadelerini kullandı.

foto-2.jpg

ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISINI ARTACAK

Araçlardaki benzin sorununun vatandaşları elektrikli araçlara yönlendireceğini belirten Allıoğlu, “Elektrikli araçların pazara girişi söz konusu. İlerleyen dönemlerde daha da artacak. Geçen yıl, yıl ortalaması yüzde 7’lerde kapattı. Âmâ son olaylarda yüzde 13 civarında aylık satılan araçlarda elektrikli araçlar vardı. Bu her geçen gün daha da artacak. Bunda tabii birkaç tane etken var. En önemlisi araçlardaki benzin. İlk çıktığında 300 kilometre gidebiliyordu. Şu anda 600 yüz kilometreden gidebiliyor. Ama kış şartlarında bu da yüzde otuz civarında daha düşüyor. Elektrikli araçları kullananlar, bugün Ankara'da içerisinde kullandığı zaman 3 günde bir doldurması gerekiyor. Kışın belki bu biraz daha da düşüyor. Ama seneye bir satışlar daha da artacak. Çünkü birçok marka yeni ürün getiriyor. Yani elektrikli araç sayısını arttırdıkları için önümüzdekilere biraz daha da fazla olacak” şeklinde konuştu.

foto-3.jpg

“PAZAR 2023 KADAR GÜÇLÜ OLMAYACAK”

“2024 yılında da bulunurluk olacak. Fakat pazar 2023 kadar güçlü olmayacak. Çünkü faizler yükseldi. Talep o kadar olmayacağı için kimse yatırım için araç almayacak” diyerek sözlerine devam eden Allıoğlu, “Ne zaman ki faizler biraz yükseldi, iş talep kısıldı bundan sonra fiyatlar düşmeye başladı. Bundan sonra da üreticiler daha çok araç getirmeye başladılar. Bunda tabii birkaç etken vardı. Birincisi yılın Ağustos’a kadar olan bölümünde yatırım amaçlı ince el almak isteyenler ‘param beklesin 3 ay sonra alırım’ diyordu. O aldığı arabayı 3 ay sonra neredeyse yüzde 40 fazlasına satabiliyordu. Bu oyun eylülden sonra bozuldu. Ama bu sefer de üreticiler daha çok araç getirdiler. Pazar hala hareketliyle. Bu sefer o riskli fiyatının altında satışlar olmaya başladı. Satışlar yine hızlandı. Son 3 ayda araç bulunurluğu arttı. Bu tabii faizlerin, dövizin durumuna göre, özellikle seçimden sonraki yerel ekonomiye göre de biraz değişecek” şeklinde konuşmasına son verdi.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.