Yeni yılın ilk ayında fiyatları altınla yarışıyor: Ankara'da balıklar cep yakıyor!

Yeni yılın ilk ayında fiyatları altınla yarışıyor: Ankara'da balıklar cep yakıyor!

Ankara’da balık fiyatlarındaki fahiş yükselişin “hava muhalefeti nedeniyle balıkçıların ava çıkamaması”ndan kaynaklandığı belirtiliyor.

Kızılay Sakarya Caddesi’ndeki balıkçılar “Ankaralılar bu yıl özellikle palamuta hasret” derken, vatandaşlar ‘’Balık fiyatları uçuyor, artık balık yiyemez hale geldik’’ diyor. Ankara’da hamsinin kilo fiyatı 150 liraya kadar yükselmiş durumda, mezgit ise 200 lira. Hava şartları normalleştiğinde balık fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Gazete İlksayfa olarak Ankara’nın en bilindik noktalarından Kızılay Sakarya Caddesi’nde balık tezgahlarının nabzını tuttuk. Kızılay Sakarya Caddesi’nde balık fiyatları cep yakıyor. İşte tezgahtaki güncel fiyatlar…

1j.jpg

ANKARALILAR PALAMUTA HASRET KALDI

Soğuk havanın etkisiyle Ankara’da balık fiyatlarında artış yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl daha uygun fiyatlara alıcı bulan balıklar bu yılın ilk ayında daha pahalı seyrediyor. Başkentli balıkçılar, “Ankaralılar bu yıl palamuta hasret” dedi.

2-004.jpg

ELİ BOŞ DÖNEBİLİYOR

Kış sofralarını en çok süsleyen palamudun fiyatı el yakıyor. Ne kadar çok balık çıkarsa fiyatlar da bir o kadar uygun oluyor. Başkentlilerin bu yıl balık tüketimi oldukça az. Sakarya Balıkçısı İbrahim Özcan ‘’Bunun nedeni fiyatların pahalı olması. Balık almaya gelen vatandaş çoğu zaman eli boş dönebiliyor.’’ dedi.

3-001.jpg

BALIK AZALDI, FİYATLAR YÜKSELDİ

Özcan “Mesela en çok tüketilen balık olan hamsi fiyatları bile uçtu. Hava şartlarının bunda çok büyük etkisi var. Denizlerde ulaşım durma noktasına geldi. Balıkçıların çoğu denize çıkmıyor. Bu da tezgahları boşalttı. Sonuç olarak da fiyatlar uçtu’’ İfadelerini kullandı.

4.jpg

GÜNCEL BALIK FİYATLARI

Balık almaya gelen bir vatandaş ‘’Balık fiyatları uçuyor, artık balık yiyemez hale geldik’’ şeklinde konuştu. Ankara’da hamsinin kilo fiyatı 150 liraya kadar yükseldi. Mezgit 200 lira oldu. Hava şartları normalleştiğinde balık fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

5.jpg

ANKARALININ BALIK TERCİHİ

Balık fiyatları yüksek gittiği için vatandaşların şikayetçi olduğunu söyleyen balıkçı İbrahim Özcan ‘’Hamsi istavrit mezgit gibi balıklar fiyatından dolayı daha çok tercih ediliyor. Bu sene istavrit, palamut ve çinekop olmadı. İstavrit son zamanlarda çıktı. Kilosu 120 TL’den satışa sunuluyor. Bol olduğu için fiyatı düştü. Vatandaşlar da bu yüzden istavrit tercih ediyor. Büyük balık dediğimiz levrek, alabalık gibi türler daha az tercih ediliyor. Onlar zaten genellikle çiftlik balığı olduğundan her zaman tezgahta yer alıyor. Vatandaş deniz balığını daha çok tercih ediyor. Lezzeti daha farklı oluyor. Eskiden fiyatlar düşüktü ve vatandaş sık sık balık tüketebiliyordu. Bu sene yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşın balık tüketimi de düştü" dedi.

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

Balıkçı İbrahim Özcan’a taze balığın nasıl anlaşıldığını da sorduk. İbrahim Özcan “Taze balık kendini renginden ele verir. Taze balığın gözleri dışa bakar ve parlak olur. Balığın derisi gergin ve parlak olur. Solungaçlarının içi kırmızı ve canlı olur. Ayrıca, balığa dokunduğunuzda meydana gelen çukurluk anında düzeliyorsa genellikle balık taze demektir. ‘’ dedi.

6.jpg

SAĞLIK İÇİN HAFTADA KAÇ KEZ BALIK TÜKETMELİYİZ?

Balık zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıdadır.

İçinde bol miktarda B, A ve D vitamini bulunan balığın her yaşta insan için çok faydalı olduğu biliniyor. Bununla birlikte özellikle çocuklar ve gelişme çağındaki gençler için temel besin maddelerinden biri.

Sağlıklı bir yaşam için haftada en az 2 kez balık tüketmeliyiz. Omega 3 açısından zengin olan balıklar vücudumuz için oldukça gereklidir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.