Yurt dışından alışverişlere rağbet arttı: En az 1000 TL daha karlı

Yurt dışından alışverişlere rağbet arttı: En az 1000 TL daha karlı

Yüksek maliyetler ve enflasyon nedeniyle yurt içinde fiyatların pahalı olması nedeniyle yurt dışından alışverişlere rağbet arttı. Yurt dışından yapılan online alışverişler en az 1000 TL daha karlı hale geldi.

Yüksek maliyetler, enflasyona nedeniyle artan fiyatlar ve vergiler, vatandaşı yurt dışına yönlendirdi. Yurt dışından yapılan online alışverişlerde büyük artış yaşandı. Vatandaşların, en az 1000 TL daha karlı olan yurt dışından alışverişe ilgisi her geçen gün artıyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2023’te yerli kartlarla yurt dışından yapılan online alışverişlerin bir önceki yıla kıyasla yüzde 135.5 arttığını açıkladı. 2019’da 12 milyar TL olan yerli kartlar ile yurt dışından yapılan online alışverişlerin işlem tutarı, 2023’te 115 milyar TL’yi aştı. 5 yılda 9 kat birden artış olduğu görüldü.

alivseris.jpg

YURT DIŞINDAN ALIŞVERİŞ DAHA KARLI

Yurt dışı satıcıları da kapsayan online ticaret platformlarındaki fiyatlar ile yurtiçindeki online fiyatları karşılaştırdığımızda şöyle bir tablo çıkıyor:

Yurt içinde 7 bin 200 lira olan bir anakart, yurt dışı satıcılarda vergiler dahil 4 bin 945 liraya iniyor. Avrupa’dan sipariş verilecek bir işlemci vergiler dahil 4 bin 454 liraya satılırken, yurt içinde bu fiyat 5 bin 300-5 bin 900 lira aralığında değişiyor.

Benzer durum hazır giyim ve ayakkabı ürünlerinde de mevcut. Dünya çapında bilinen bir hazır giyim markasının bir spor ayakkabısı modeli yurt içinde 7 bin 699,90 TL’ye satılırken; aynı markanın aynı model ürünü yurt dışı satıcılarda 3 bin 601 TL’ye düşebiliyor. Başka bir küresel markanın erkek montu yurt içinde 7 bin TL civarında iken aynı modelin farklı renkleri yurt dışı satıcılarda 4 bin 300-5 bin TL aralığında değişiyor.

alisveris2.jpg

Yurt dışından yapılan online alışverişlerin artmasının temel nedeninin, ürünlerin gümrük vergisine rağmen iç pazardan daha ucuza satılması olarak belirtiliyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.