Zayıflama aşısı intihara mı sürüklüyor?

Zayıflama aşısı intihara mı sürüklüyor?

İzlanda’da zayıflama aşıları ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Zayıflama hedefiyle günümüzde birçok kişinin kullandığı 'zayıflama aşısı' hakkında, İzlanda’da 3 kişiyi intihara sürüklediği gerekçesiyle inceleme başlatıldı.

İzlanda'nın üç vakayı Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) bildirmesi üzerine, hızlı ve kolay kilo vermek isteyenler arasında popülerlik kazanan 'zayıflama aşıları' üzerinde inceleme başlatıldı. Bildirilen vakalarda aşının intihar düşüncelerine yol açtığı belirtilmiştir. Wegovy, Saxenda ve Ozempic adlı aşıların iştah azaltıcı etkileri olduğu ifade edilmiştir. Avrupa İlaç Ajansı, bu ilaçların incelenmesi sırasında benzer ilaçlar hakkında da tartışmalar çıkaracaktır.

EMA yetkilileri, İzlanda örneklerinde Saxenda ve Ozempic kullanan iki vakada 'intihar düşüncesi' olduğunu belirtmiştir. Saxenda kullanan bir diğer vakanın ise kendisine zarar verme düşüncesi taşıdığını ifade etmiştir. Saxenda ve Wegovy, kilo vermede yardımcı oldukları onaylanmış ve ruhsatlı ilaçlardır. Ünlü kişilerin sosyal medya paylaşımları, bu tür ilaçlara olan talebi artırmaktadır.

DİYABET İÇİN İĞNE

Diyabet hastaları tarafından kullanılan Ozempic, Wegovy'ye kıyasla daha düşük bir semaglutid içeriğine sahiptir ve kan şekerini düzenlemenin yanı sıra kilo verme konusunda da etkili olabilir. İngiltere'de pilot bir program kapsamında onaylanmaya hazırlanan Wegovy adlı iğne için, bir hastanın en fazla iki yıl boyunca bu iğneye erişimine izin verilecektir. Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) yaptığı araştırma, bu aşının yardımıyla vücut ağırlığının yüzde 10'unun kaybedilebildiğini ortaya koymuştur. İğne, iştahı bastırarak kişilerin tok hissetmesini ve az yemelerini sağlamaktadır.

ANİ RUH DURUMU DEĞİŞİMLERİNE DİKKAT

Tüm bu ilaçların olası yan etkileri, bulantı, kusma, baş ağrısı, ishal, kabızlık, karın ağrısı ve halsizlik şeklinde açıklanmıştır. İlaçların kullanım talimatlarında, kullanıcıların ani ruh durumu değişikliklerine karşı dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılmaktadır. Bu tür endişe verici durumlar ortaya çıktığında, sağlık kuruluşuna başvurulması önerilmektedir. İngiltere'nin ilaç düzenleme ve ruhsatlandırma kurumu (MHRA), durumu yakından takip ettiklerini duyurmuştur. Yan etkilerin görülmesi durumunda sağlık otoriteleri ile iletişime geçmek önemlidir.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.