112'ye gelen gereksiz aramalar şoke etti

112'ye gelen gereksiz aramalar şoke etti

112 Acil Çağrı merkezlerine gelen gereksiz aramalar şaşkınlık yarattı. 2023'te görücüsü gelen de eşi küsen de 112'yi aradı. Çağrıların yüzde 50'den fazlasının gereksiz aramalar ve asılsız ihbarlar olduğu açıklandı.

Olaylara acil müdahale edebilmek için 7 gün 24 saat esasıyla görev yürüten 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarını en çok asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar yoruyor.

GÖRÜCÜSÜ GELEN, OĞLUNUN OKULUNU DEĞİŞTİRMEK İSTEYEN...

Merkezi arayanlar arasında "Görücü geldi ne diyeyim?", "Eşim küstü, telefonumu açmıyor", "Oğlumun kaydını başka okula aldırmak istiyorum", "Siirt-Kurtalan arası kaç kilometre?" gibi ifadeler kullananlar da bulunuyor.

Mardin 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Hülya Karaboğa, emniyet, sağlık, jandarma, itfaiye, orman, AFAD ve sahil güvenlik birimlerine ait acil çağrıların karşılandığı merkezde, ilgili kurumlar arasında koordinasyonun sağlandığı ve acil durum ekiplerinin en kısa sürede olay mahallinde olmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

112-acil.jpg

İHBARLARIN YÜZDE 60'I ASILSIZ VE GEREKSİZ ÇAĞRI

"2023'te aldığımız çağrı sayısı yaklaşık 980 bin. Günlük yaklaşık 3 bin çağrı alıyoruz." diyen Karaboğa, bunlardan yüzde 60'ının asılsız ihbar ve gereksiz çağrılardan oluştuğunu belirtti.

Merkezde Almanca, İngilizce, Rusça ve Arapça dil bilen tercümanlar tarafından da turistler için hizmet sunulduğunu anlatan Karaboğa, hem merkezi tanıtmak hem de asılsız çağrıların azalması için özellikle okullarda, kırsal mahallelerde eğitimler verdiklerini, bu sayede asılsız çağrı oranını azalttıklarını söyledi.

Karaboğa, 2023'te 112 Acil Çağrı Merkezini çok kez asılsız yere arayanlara Kabahatler Kanununa göre toplamda 78 bin 641 lira para cezasının uygulandığını belirtti.

"EŞİM KÜSTÜ, TELEFONU AÇMIYOR"

Merkezde görevli personelden Tuğba Aslan, vatandaşların bazen acil durumlar dışında da kendilerini aradığını belirterek, "Bir vatandaş 'Görücü gelmiş, ne diyeyim? diye soruyor. Başka bir vatandaşımız eşiyle tartışıyor, bizi arıyor, 'Eşime ulaşamıyorum, telefonumu açmıyor. Ona ulaşabilir misiniz?' diyor. Bu tür çağrılar alabiliyoruz. Biz burada sadece acil durumlar için varız." dedi.

Çağrı Aslan da gereksiz çağrıların önüne geçmekte herkese görev düştüğünü belirtti.

Fatma Öztürk de asılsız çağrıların kendilerini zorladığını, acil yardım bekleyenleri zor duruma düşürdüğünü ifade etti.

"KONTÖRÜM KALMADI"

Siirt'te 2023'te 364 binden fazla çağrıya cevap veren, 70 personelin görev yaptığı 112 Acil Çağrı Merkezi, "Siirt-Kurtalan arası kaç kilometre?", "Saat kaç?" ve "Kontörüm kalmadı", "Anneme ulaşabilir misiniz?" gibi gereksiz çağrılarla da meşgul edildi.

Siirt 112 Acil Çağrı Merkezi Sami Bozkurt, hayat kurtarmak için zamanla yarışan merkezin tek bir numara üzerinden hizmet verdiğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.