13 ülke Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına “köpek” uyarısı yaptı

13 ülke Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına “köpek” uyarısı yaptı

Türkiye’nin günden güne büyüyen başıboş köpek sorunu, başka ülkelerin de gündemine girmeye başladı. 13 ülkenin Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına “köpek” ve “kuduz” uyarısı yaptığı belirtildi.

Gazetemize konuşan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, 13 gelişmiş ülkenin ülkemiz hakkında kendi dışişleri bakanlığının sitesinde Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına “kuduz” ve “başıboş köpekler” konusunda uyarı yaptığını kaydetti.

basliksiz-1.jpg

İŞTE O ÜLKELER

Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını “kuduz” ve “başıboş sokak köpekleri”ne karşı dikkatli olmaları konusunda uyaran ve sayılarının yıldan yıla artabileceği değerlendirilen ülkeler şimdilik şöyle:

İsveç

ABD

İngiltere

Almanya

Norveç

Avustralya

Hollanda

İrlanda

Fransa

Finlandiya

Japonya

Çek Cumhuriyeti

Kanada

41.jpg

“KUDUZ RİSKİ YÜKSEK ÜLKE” OLARAK GÖRÜLÜYORUZ

Öte yandan uluslararası sağlık kuruluşları tarafından Türkiye’nin “kuduz riski yüksek” ülkeler kategorisinde görüldüğü ifade ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “Global Rabies Risk” haritasında Türkiye için “kuduz riski yüksek” değerlendirmesinde bulunduğu gözleniyor. Türkiye’nin kuduz riskinin yüksek olduğu tek Avrupa ülkesi olduğu kaydediliyor.

ara.jpg

ÜRKÜTEN RAKAMLAR

Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, Türkiye’de görülen kuduz vakaları hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye'de 2000 yılında 80 bin olan kuduz temaslı vaka sayısı 2019 yılında 309 bine dayanmıştır. Vaka sayılarını o yıllara ait nüfusa oranladığımızda sadece rakamsal değil aslında nüfusa oransal olarak da yaklaşık 3 kat arttığı ortaya çıkmaktadır! 2000 yılı nüfusa oranı: 0,0012906 2019 yılı nüfusa oranı: 0,0037037.”

j.jpg

KUDUZ ÖLDÜRÜYOR

Basına yansıdığı kadarıyla, Türkiye’de son iki ayda 2 ayrı kuduzdan ölüm vakası yaşandı. İlkinde Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde kuduz köpeğin ısırdığı genç mimar Lütfü Seray, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ağustos ayı içinde de Suriye'nin Telabyad kentinde başıboş köpeğin saldırısında yaralanan ve kuduz teşhisiyle Şanlıurfa’da tedavi gören Hasan Halil Faras hayatını kaybetti. Faras, Akçakale'de hastaneden kaçmış ve boş bir arsada bulunup Arapça bilen kişiler tarafından ikna edilerek tekrar tedavi altına alınmıştı.

Fatih Akkaya/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.