14 yaşında şiir kitabı çıkardı

14 yaşında şiir kitabı çıkardı

İzmir'de yaşayan 14 yaşındaki Asperger sendromlu Barkan Yenmez, 'Bir Aspergerin Gözünden Dünya' isimli şiir kitabı çıkardı.

Asperger sendromlu, Torbalı Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf, özel eğitim öğrencisi Barkan Yenmez'in, 3'üncü sınıftan beri yazdığı şiirler bir araya getirilerek, 'Bir Aspergerin Gözünden Dünya' isimli kitapta basıldı.

Zorbalıklara maruz kaldığını anlattığı kitabına 'Aynı melodinin farklı notaları' başlıklı önsözle başlayan Yenmez, yabancı dillerde öğretim görevlisi olmayı hedefliyor. Uzun süredir şiir yazdığını ve kitap bastırma fikrinin öğretmenlerinden geldiğini anlatan Barkan Yenmez, kitabı eline aldığında çok gururlandığını ve mutlu hissettiğini ifade etti. Şiirlerinin konularını önceden belirlemediğini ve içinden gelen duyguları kaleme aldığını söyleyen Yenmez, "Daha önce yazdığım şiirleri kitap haline getirmeyi, öğretmenlerim teklif etti. Şiirlerin yazı boyutu, noktalama işaretleri gibi düzenlemelerini yaparak basıma hazır hale getirdik. Vatan, mevsimler, arkadaşlık gibi konularda şiirler yazıyorum. Yeni çalışmalarım da var, şiir yazmaya devam ediyorum" dedi.

"İNSANLAR, BENİ HOR GÖRÜYOR"

Girdiği ortamlarda zaman zaman dışlandığını belirten Yenmez, dışa vuramadığı bazı duygularını şiirleriyle ifade edebildiğini söyledi. 'Bir Aspergerin Gözünden Dünya' isimli kitabının kapağında kıtalar, dünya ve göz bebeğinden oluşan bir tasarım hazırlayan Barkan Yenmez, şöyle konuştu:

"Okulda genellikle zorbalığa uğradım. Sözleri, davranışlarıyla beni hep kışkırttılar. Daha sonra sanki her şeyi ben yapmışım gibi gidip beni şikayet ediyorlardı. Bu beni çok üzüyordu. Bunu önsöze yazmak istedim ve şunları yazdım: 'Merhaba ben Barkan. Benim Asperger sendromum var. Birçoğunuz bunu kötü bir şey olarak algılayabilirsiniz ama değil. Ben bana 'Hasta' denilmesinden hoşlanmıyorum. Hatta 'deli' derlerse çok öfkeleniyorum. Neden dediklerini bilmiyorum. Onların mı hareketleri anormal, yoksa benim düşüncelerim mi bilmiyorum.

Şimdi bu sendromun neden kötü olmadığını söyleyeceğim. Kötü değil çünkü bu bana kendimi özel hissettiriyor. Bir insanı sadece zekası özel yapmaz, onu düşünceleri, hayata bakış açısı özel yapar. Ama bazı insanlar beni ve benim gibileri hor görüyor. Hatta dışlıyor. Ama aslında onlar bizden üstün oldukları için değil, bizi anlayamadıkları için dışlıyorlar ama farkında değiller. Okulda çok fazla kez suçlandım. Çok fazla kez susturuldum. Bunun nedeni okulların rehberlik servislerinin bizleri bilerek yapıyormuş gibi görmeleri.

Örneğin ben sinirlendiğimde sadece o an beni sinirlendiren şeye odaklanıyorum. Kendime ve beynime engel olamıyorum. Şimdi anlatacağım şey başıma çok geldi. Okulda bir kişiyle kavga ettikten sonra o kişi arkadaşlarını toplayıp şikayetçi oluyor ve haksız olmasına rağmen fazla kişi oldukları için haklı sayılıyorlar ve bu benim sinirimi çok bozuyor. Kısacası biz Aspergerliler ve otistikler toplumun birçok yerinde çok fazla dışlanıyoruz. Umarım bir gün bu sonlanır. Unutmayalım ki hepimiz aynı melodinin farklı notalarıyız. Ve hepimizin dünyaya geliş amacı farklı."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.