2000 sonrası kademeli emeklilik istiyor

2000 sonrası kademeli emeklilik istiyor

Emeklilikte Yaşa Takılanların emekli olmasıyla beraber hak kaybı yaşadıklarını iddia eden 2000 sonrası girişliler emeklilik istiyor. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişine sahip olan vatandaşlar, kademeli emeklilikle bu sorunun çözülebileceğini söylüyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) tartışmasının yasalaşması yüzbinlerce vatandaşı mutlu ederken yasanın meclisten geçip Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla işlemler başlamıştı. EYT’den emekli olanlar artık maaş alacakları günü beklemeye başladı. Ancak mutlu olan vatandaşlar kadar kadar bu kez de kendilerinin mağdur edildiklerini gündeme getiren milyonlarca vatandaş ortaya çıkmış oldu. EYT kararının 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsaması, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanları üzerken 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişine sahip olan vatandaşlar, kademeli emeklilik ile bu sorunun çözülebileceğini söylüyor. Peki, 2000 sonrası ne zaman emekli olacak? Tüm detaylar haberimizde:

Emeklilikte Yaşa takılanlar

BU NEDEN OLMASIN?

EYT mağdurlarının senelerdir gür bir sesle bağırarak hak arayışının mutlu son ile sonuçlandığını dile getiren vatandaşlar: ‘EYT oldu, bu neden olmasın’ diyerek örgütlenmeye başladılar. Özellikle sosyal medya hesaplarından dile getirilen bu mağduriyet, bazılarınca EYT’nin büyük bir adaletsizlik olduğu yönünde savunuluyor. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar, 1 gün ya da 1-2 yıl farkla 17 yıla kadar geç emekli olmayı adaletsizlik olarak nitelendiriyor. Bunu savunan ve dile getiren vatandaşlar, “2000'lere adalet" sloganıyla paylaşım yapmaya devam ediyor.

EYT'liler sırada

ÇÖZÜM SORUNU GETİRDİ

8 Eylül 1999 ve öncesi işe girmiş ya da sigortası başlamış olan vatandaşların emekli olmasıyla 8 Eylül sonrası sigorta girişi olan vatandaşların arasında bir adaletsizlik olduğu dile getiren insanlar, bu durumun ilerde büyük sorunlara yol açabileceğini dile getiriyor. Yasalaşan kanuna göre EYT yasası ile 8 Eylül 1999'da ve öncesinde işe giren sigortalı işçiler erkekse 25 yıl kadınsa 20 yıl çalışarak ve 5 bin ile 5 bin 975 gün prim ödeyerek emekli olabiliyor. Ancak 9 Eylül 1999'da işe giren işçi kadınsa 40 erkekse 42 yıl çalışarak emekli olabilecek. Dolayısıyla çalışmaya bir gün bile geç başlayan bir insan 17 ile 20 yıla kadar geç emekli olacak. Vatandaşlar bu haksızlığın ve adaletsizliğin; böyle bir sistemle beraber aynı işyerinde yan yana çalışan iki işçi arasında, aynı ailedeki kardeşler veya eşler arasında bir gün, bir hafta, bir ay farkla işe girenler arasında 17 yıla kadar fark oluşturmasının sıkıntılar ve sorunlar yaratacağını dile getiriyor.

EYT tablosu

İSTENİLEN KADEMELİ EMEKLİLİK

“2000’lere Adalet” sloganı ile hak isteyen vatandaşlar, 8 Eylül 1999 sonrası işe giriş yapanların kademeli emekli edilebileceğini vurgularken kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Yasalaşan EYT konusunun eksiklikler barındırdığına atıfta bulunarak yeni fikirler oraya koyan vatandaşlar bu sorunun kademeli emeklilik sitemi ile çözülebileceğini savunuyor. Emeklilikte Adalet Derneği’de yaptığı çalışmada bu konuyu dillendirirken, 1999-2002 arası girişi olan kadınların 43 erkeklerin 45, 2003 girişi olan kadınların 44 erkeklerin ise 46 yaşında emekli olabileceği gibi çalışmalar ortaya koydu.

eyt kaçıranlar ne olacak

İNSANLAR PAYLAŞIM YAPIYOR

Adaletsizlik sloganı ile seslerini duyurmaya çalışan kademe mağdurları sosyal medya uygulamalarından yaptıkları paylaşımlarda, “1 gün farkla biri 43 yaşında diğeri 60 yaşında emekli olacaksın demek vicdansızlıktır, adaletsizliktir. Kademeli emeklilik torba yasaya eklenmelidir." "İnsanların refahı için yapılan bir yasa, nasıl olur da aynı yaş, aynı iş, aynı emek sarfetmiş bireylerden diğerine 17-20 yıl daha fazla çalışarak emekli olabilirsin der? Yasaysa kademe yap,1 yıl de, 2 yıl de… 20 yılı Anayasa Mahkemesi bile İzah edemez…", "1 güne 17-20 yıl cezayı kabul etmiyoruz" diyerek sorunun çözüme kavuşturulmasını talep ediyor.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum