2026 için ÇKS başvuru takvimi açıklandı
Yeni düzenlemeyle birlikte başvuru süreci netleşti. Sulama durumu değişiklikleri için son tarih 30 Haziran.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, çiftçiler 2026 üretim yılı ÇKS başvurularını 1 Eylül ile 31 Aralık tarihleri arasında yapacak. Bazı değişiklik talepleri ise yıl sonuna kadar değerlendirilebilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, 2026 üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül itibarıyla başlayacak. Başvuru süreci 31 Aralık 2025 tarihinde sona erecek.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte, özellikle kamuya ait arazilerde üretim yapan çiftçiler için önemli yenilikler getirildi. Buna göre, kamu mülkiyetindeki arazilerde üretim yapan çiftçiler, kira sözleşmesi bulunmaması durumunda 'taahhütname' ile başvuruda bulunabilecek. Ancak bu üreticilerin, tarımsal desteklerden faydalanabilmeleri için kira sözleşmesini ibraz etmeleri gerekecek.
HASAT TARİHİ KİRA SÜRESİNİ BELİRLEYECEK
Yönetmelikte ayrıca kira sözleşmelerine dair yeni bir düzenlemeye de yer verildi. Kamu arazilerinde yapılan kira fesih işlemlerinde, arazide ürün bulunması halinde kira sözleşmesi ürünün hasat tarihi itibarıyla sona erecek.
ÜRÜN DEĞİŞİKLİĞİNE YIL BOYUNCA İZİN
Çiftçiler, yalnızca başvuru döneminde değil, yıl içerisinde de ürün değişikliği talebinde bulunabilecek. Bu talepler, üretim yılı sonuna kadar ilgili tespit komisyonları tarafından değerlendirilecek. Ayrıca bakanlık, üretim bilgilerinde farklılık tespit etmesi halinde, re’sen düzeltme yapabilecek.
SULAMA DURUMU İÇİN SON TARİH 30 HAZİRAN
Yeni düzenleme kapsamında, arazinin sulama durumuna ilişkin değişiklik başvuruları ise her yıl 30 Haziran tarihine kadar yapılabilecek. Bu tarihten sonra iletilen talepler, yine üretim yılı sonuna kadar tespit komisyonlarınca karara bağlanabilecek.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.