21 Kasım HADİ 20:30 ipucu: Kudüm, rebab ve bendir nedir?

21 Kasım HADİ 20:30 ipucu: Kudüm, rebab ve bendir nedir?

Zor Hadi Gecesi'in ipucu 'Kudüm, Rebab, Bendir" oldu. 21 Kasım Hadi ipucu sorusu ve cevabı merak ediliyor. 21 Kasım HADİ 20:30 ipucu: Mevlevi musikisi'nde kullanılan enstrümanlardan kudüm, rebab ve bendir nedir? 21 Kasım Hadi 20:30 ipucu cevabı..

"Hadi bu akşam 20 zor soruyla 20:30’da!
Ödül 10.000 ₺ 
Mevlevi musikisi'nde adını pek duymadığımız birçok ses kullanılmaktadır. Bugünkü ipucumuz, bu sesleri çıkaran enstrümanlardan geliyor. Kudüm, rebab ve bendir'in ne olduğunu bilen var mı?" Kudüm nedir? Rebab nedir? Bendir nedir? diye araştırılıyor.. İşte Kudüm, Rebab, Bendir hakkında bilgi..

21 Kasım Hadi 20:30 ipucu sorusu: Kudüm, rebab ve bendir nedir?

CEVAP: Kudüm ve bendir vurmalı, Rebab yaylı,telli müzik enstrümanıdır.

  • Kudüm nedir?

Klâsik musikimizin ana ritm unsuru olan Kudüm, vurmalı sazlarımızın en önemlilerindendir. genellikle dini müziklerde kullanılan vurmalı bir enstrüman/sazdır. Kudüm çalanlara Kudümzen denmektedir. 

Kudüm'ün diğer adı Nakkare'dir. Yarım küre biçiminde bir çift küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı olan Kudüm, dini müzikler dışında mehter müziğinde de kullanılmaktadır. Nakkare ifadesi mehter müziğinde kullanıldığında söylenmektedir. Mevlevî müziğinin dört temel çalgısından birisidir.

Mevlevi ayinlerinde semazenlerin ayak ritmlerinde Kudüm'ün büyük yardımı vardır. Yan yana konulmuş biri büyük biri küçük, deve veya keçi derisinden yapılmış vurmalı enstrümanlar sınıfına girer. Mevlevihanelerde, dini müziklerde ve ilahilerde kullanılmaktadır. 

  • Rebab nedir?

Rebab, çoğunlukla Orta Asya'da kullanılan, çeşitli biçimleri olan telli bir enstrümandır. Gövdesi Hindistan cevizi kabuğundan yapılan Rebab Türkiye, İran, Arabistan, Kuzey Afrika, Afganistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde bazı mızraplı ya da yaylı çalgılara verilen ortak bir isimdir. Tel sayısı bir ile beş arasındadır, çoğunlukla üç tellidir ama bazen beş telli de olabilir.

Rebab (Kemançe) köken bakımından "küçük yay" anlamına gelen Farsça bir sözcük olup, daha çok "küçük yaylı çalgı" anlamında kullanılır. Kesik küre biçimindeki gövdesi, genellikle Hindistan cevizi kabuğundan yapılırken, göğüs kısmı deriden yapılmaktadır.

  • Bendir nedir?

Dini musikide kullanılan, yuvarlak bir kasnağa deri germek suretiyle yapılan, vurmalı enstrümandır. Geçmiş dönemlerdeki Tekkelerde zikir esnasında usül tutmak için kullanılmıştır.  Tahta kasnağa deri gerilerek yapılan Bendir elle vurularak çalınır.

Genellikle Tasavvuf Musikisi'nde ritm enstrümanı olarak kudüme eşlik eder. Tek başına da zikir ayinlerinde kullanılan Bendir, ceylan derisinin daire kasnağa gerilmesi ile yapılan bir enstrümandır. Doğal deriden yapılan Bendir'in gerilmesi için dikkatli bir şekilde mum ışığı ile ısıtılmaktadır. Bendir enstrümanını çalan kişilere Bendirzen denir.

Hadi müdavimleri, 21 Kasım Zor Hadi ipucu sorusu nedir? 21 Kasım Hadi ipucu sorusu yayınlandı mı?

Hadi 21 Kasım ipucu sorusu ne zaman yayınlanacak? diye merak ediyor.. 21 Kasım Hadi 20:30 ipucu sorusu yayınlandı! İşte Hadi yarışmacılarının beklediği Hadi 21 Kasım ipucu sorusu ve cevabı!

HADİ NEDİR?

Son zamanların en çok ilgi gören ve gerçek para dağıtan Hadi, canlı yayınlanan bir mobil bilgi yarışmasıdır.

Türkiye'nin önde gelen GSM operatörlerinden biri olan Turkcell'in geliştirdiği Hadi mobil uygulaması üzerinden  oynanan bu bilgi yarışmasını oynamak isteyen kişiler, Hadi uygulamasını cep telefonlarına indirerek oynayabilirler.

Cep telefonlarının işletim sistemi Android olan kullanıcılar Google Play Store'da, iOS olan kullanıcılar ise App Store'da "Hadi" diye aratmaları halinde uygulamayı bularak bu heyecana dahil olabilir.

Binlerce insanın para kazanmak için Hadi uygulamasından oynadığı bu bilgi yarışması hafta içi her gün 12.30 ve 20.30'da hafta sonu ise sadece 20.30'da yayınlanıyor.

HADİ İPUCU SORUSU NEDİR?

Yarışmalardan önce Hadi yetkilileri, yarışmacılarına jest yaparak yarışmada sorulacak olan bir sorunun ipucunu veriyor. Hadi yarışmacıları da bu ipucu sorusunu ve cevabını merak ediyor.

Hadi ipucu soruları, yarışmacılara 12 soruluk yarışmada çok kritik anlarda büyük avantaj sağlayarak binlerce rakibinin önüne geçmesine ve yarışmacıların büyük ödüle bir adım daha yaklaşmasına yardımcı oluyor.

21 Kasım Hadi ipucu sorusu ne?, 21 Kasım Hadi, 21 Kasım Hadi ipucu nedir, 21 Kasım Hadi ipucu sorusu, 21 Kasım 2018 Hadi ipucu, Hadi ipucu sorusu 2018, 21 Kasım Çarşamba Hadi ipucu sorusu, 21 Kasım Hadi 20:30 ipucu sorusuHadi 21 Kasım 20.30 ipucu sorusu, Hadi 21 Kasım 20:30 ipucu sorusu, 21 Kasım Hadi ipucu cevabı

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.