31 Mart yerel seçimleri dünya basınında

31 Mart yerel seçimleri dünya basınında

Türkiye'de 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde sandıkların yüzde 99.73'ü açılmış durumda iken, dünya basınında da başlıklar atıldı. Reuters, "İmamoğlu, Erdoğan yolunda yürüyor" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Türkiye, 31 Mart 2024'te yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. Buna göre seçimlerin ardından Türkiye'de 35 ili CHP, 24 ili AK Parti aldı. Öte yandan en çok oy kaybını İYİ Parti yaşarken, Yeniden Refah Partisi AK Parti'nin kalelerini sarstı. CHP, elindeki Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya’nın yanı sıra Bursa’yı da kazanarak, Türkiye’nin en büyük 5 ilinde seçimi önde tamamladı.

Özellikle Başkent Ankara'da Mansur Yavaş, yüzde 60.35'le rekor oya imza attı. Öte yandan İstanbul'da ise Ekrem İmamoğlu yüzde 51.09 oy oranıyla rakibi Murat Kurum'a fark attı.

İzmir'de ise CHP oylarında düşüş kaydedildi. 2019 yılında CHP adayı Tunç Soyer yüzde 58.1 oy alırken, 2024 seçimlerinde yine CHP adayı Cemil Tugay yüzde 48.90 oranında oy aldı.

basliksiz-1-kopya.jpg

SEÇİMLER DÜNYA MANŞETİNDE

    Dünyada en çok abonesi bulunan haber ajanslarından Britanya merkezli Reuters, "İmamoğlu, Erdoğan yolunda yürüyor" başlığını attı.

    Reuters, "Yeniden seçilen Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erdoğan'ın hükmüne karşı en büyük rakip olarak öne çıktı. Ancak bazı açılardan şehri 1990'larda yöneten Türk liderin adımlarını takip ediyor" ifadelerini kullandığı haberde, hem Erdoğan'ın hem de İmamoğlu'nun ailelerinin Karadeniz kökenli olduğuna, hem de ikisinin de gençliğinde futbol oynadığına da vurgu yaparak benzerliklere dikkat çekti.

    Reuters, İmamoğlu'nun potansiyel bir ulusal lider olarak görüldüğünü yazdı.

    bbc.jpg

    BBC ise "Türkiye yerel seçimleri: Muhalefet Erdoğan'ı tarihi zaferle şaşkına çevirdi" başlığı attı.

    "Sonuçlar, üçüncü dönem cumhurbaşkanı seçildikten sonra şehirlerin kontrolünü bir yıldan kısa bir süre sonra yeniden ele geçirmeyi ümit eden Recep Tayyip Erdoğan için önemli bir darbe oldu" ifadeleri yer alan haberde, şu değerlendirme yapıldı.

    "Seçim kampanyası sırasında Sayın Erdoğan, başkanlık döneminin 2028'de sona ermesi nedeniyle bunun sonuncusu olacağını söyledi.

    Ancak eleştirmenler, zaferin kendisini tekrar ayağa kalkabilmek için anayasayı gözden geçirmeye teşvik edeceğine inanıyordu. Bu kadar dramatik bir yenilgiden sonra bu pek olası görünmüyor."

    ap.jpg

    AP: SÜRPRİZ MAĞLUBİYET

    ABD merkezli haber ajansı Associated Press ise 31 Mart seçimlerine ilişkin "Erdoğan'ın popülaritesi için bir barometre olarak görüldüğü" analizini yaptı. AP, 2019'da CHP'nin Ankara ve İstanbul'u almasının AK Parti'yi sarstığını ancak 14-28 Mayıs seçimlerinde Altılı Masa'nın halkın çoğunluğundan oy alamadığını da hatırlattı.

    AP, muhalefetin seçimde önemli bir başarı elde ettiğini ve Erdoğan'ın "çok büyük bir sürpriz mağlubiyet" yaşadığını vurguladı.

    CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş'ın rakibi Turgut Altınok'a attığı farkı "baş döndürücü" olarak yorumladı.

    AL JAZEERA: ERDOĞAN'IN POTANSİYEL RAKİBİ İMAMOĞLU

    Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera ise 2028 seçimlerinde Erdoğan'ın rakibinin Ekrem İmamoğlu olacağını kaydetti.

    Rusya kamu yayıncısı RIA Novosti de Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamayı ele aldı. "Yapamadık': Erdoğan son seçimlerle ilgili açıklama yaptı" başlıklı haberde "Erdoğan, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin son belediye seçimlerinde istenilen sonuçları alamadığını itiraf etti" ifadeleri kullanıldı.

     İnternet Editörü
    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.