65 yıldır tezgâh başında: Siteler'de mobilyayı sanata dönüştürüyor

65 yıldır tezgâh başında: Siteler'de mobilyayı sanata dönüştürüyor

Ankara Siteler’de 65 yıldır mobilya üreten 78 yaşındaki Baki Çınar, el işçiliğine dayalı üretimiyle zamana direnirken, Ahilik geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Ankara Siteler’de 65 yıldır mobilya üreten 78 yaşındaki Baki Çınar, el işçiliğine dayalı üretimiyle zamana direnirken, Ahilik geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Ankara’nın mobilya üretiminde köklü geçmişe sahip Siteler semtinde, zamana meydan okuyan bir el ustası hâlâ çekiç sesleriyle yaşamı şekillendiriyor. 78 yaşındaki Baki Çınar, henüz 13 yaşındayken adım attığı mesleğini 65 yıldır ilk günkü heyecanla sürdürüyor. BM Mobilya adıyla işlettiği atölyesinde, her ürünü el emeğiyle ve kişiye özel tasarlayan Çınar, sanatla zanaatı buluşturuyor.

“MOBİLYA, BENİM İÇİN BİR İNCİ GİBİ”

Çıraklıkla başladığı meslek hayatında binlerce ürün imal eden Baki Çınar, her mobilyaya ayrı bir özenle yaklaştığını belirterek şunları söylüyor: “Her ürün el emeği, göz nuru. Adeta birer inci gibi. Tasarımı da, üretimi de benim elimden çıkıyor. Kimin için yapıyorsam, onun hayatına uygun detaylarla şekillendiriyorum.” Merdivenden dolaba kadar geniş bir ürün yelpazesinde çalışan Çınar, ömürlük mobilyalar üretmenin gururunu yaşıyor.

USTA SAYISI AZALIYOR, TALEPLER KARŞILANAMIYOR

Zamanla atölyesindeki çalışan sayısının 32 kişiden dörde düştüğünü anlatan Çınar, usta yetişmemesinden yakınıyor: “Artık gençler bu işe yönelmiyor. Talep var ama karşılamakta zorlanıyorum. Çünkü el emeği giderek yok oluyor.” Bu durumun mesleğin geleceğini tehdit ettiğine dikkat çeken usta, sağlığı elverdiği sürece çalışmaya devam edeceğini söylüyor.

“SİTELER, EL İŞİ MOBİLYANIN BAŞKENTİDİR”

Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı da Siteler’in el işçiliğine dayalı mobilyanın merkezi olduğunu vurgulayarak Baki Çınar gibi ustaların sayısının giderek azaldığına dikkat çekiyor. Taklacı, “Bu mobilyalar organiktir, bulunduğu ortama ferahlık verir. Ustalarımız katma değerli ürünler üretiyor ama el işçiliği her geçen gün biraz daha kayboluyor” diyerek sektörün dönüşümüne işaret ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.