7500 TL ve üzerinde maaş alan emekliye zam yok

7500 TL ve üzerinde maaş alan emekliye zam yok

Zam sadece 7500 TL’nin altındaki maaşlar için mi geçerli olacak? Maaşı 7500 TL ve üzeri olan emekliye zam yapılmayacak mı? Yani zamlar hangi maaştan başlayacak? Zam alamayan emekli ne yapabilir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en düşük emekli maaşını 7500 TL’ye çıkaracaklarını açıklaması pek çok soruyu beraberinde getirdi. Bu durumda en düşük emekli maaşına 2 bin TL zam yapılmış olacak. Bu tüm emekli maaşlarına 2 bin TL zam mı yapılacak? Zam sadece 7500 TL’nin altındaki maaşlar için mi geçerli olacak? Maaşı 7500 TL ve üzeri olan emekliye zam yapılmayacak mı? Yani zamlar hangi maaştan başlayacak? Zam alamayan emekli ne yapabilir?

Mevcut emekliler ile EYT’li ile emekli olacak olan vatandaşlar bu soruların cevaplarını arıyor ancak Hükümet kanadından net bir açıklama gelmiş değil. En düşük emekli maaşının 7500 TL’ye çıkarılması için yasal düzenleme gerekiyor ve konunun önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesiyle netleşmesi bekleniyor.

MURAT BAL’DAN AÇIKLAMA

Bu arada uzmanlardan açıklamalar geliyor. Düzenlemenin nasıl olması gerektiği konusunda tespit ve önerilerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, 7501 TL ve üzeri emekli maaşı alanlar ne yapacak sorusuna cevap verdi.

7500 TL VE ÜZERİ MAAŞ ALANLARA KÖTÜ HABER

Analiz gazetesine konuşan Murat Bal, asgari emekli maaşı uygulamasının giderek büyüdüğünü belirterek, 10 bin gün ile emekli olmuş 25 senenin üzerinde prim ödeyenle 3600 gün kısmi emeklilikle emekli olanın aynı maaşı aldığını söyledi, emeklilerin haksızlığa uğradığını düşündüğünü kaydetti.

TEPKİLER ÜZERİNE GÜNCELLEME OLABİLİR

Şu ana kadar ki açıklamalardan 7500 TL ve üzeri maaş alan emeklilere zam olmadığının anlaşıldığını ifade eden Bal, şunları söyledi: “Şu anda açıklanan bu zammın hemen üzerinde alanlar ya da çok daha yüksek alanlar için de yapacak bir şey yok. Geçtiğimiz zamda toplumda gelen tepkiler üzerine bir düzeltme yapılmıştı. Burada da hemen bir kamuoyu baskısı oluştu ve vatandaşlar bunu dile getirmeye başladılar. Şu anda sosyal güvenlik sistemi içinde kalmak maalesef bu yöntemle teşvik edilmiyor. Sosyal güvenlik sistemine daha çok prim ödemek daha yüksekten prim ödemek vatandaşlarımızın maaşlarını istedikleri kadar artırmıyor. Maalesef ki vatandaşlarımız bu konuda kendilerinin haksızlığa uğradığını düşünüyorlar. Bugün itibariyle 7.500 lira üzerinde maaş alanlar için herhangi bir artış gözükmüyor ancak tabii ki bu konuda özellikle seçim döneminde gelen bu tepkilere istinaden tekrar bir güncelleme olma ihtimali var.”

İKİSİ DE AYNI MAAŞI ALIYOR, HAK MI BU?

Bal ayrıca şunları kaydetti: “Düşünsenize bir tarafta 10.000 gün ile emekli olmuş 25 senenin üzerinde prim ödemiş bir insan diğer tarafta 3600 gün kısmi emeklilikle emekli olmuş başka bir insan şimdi bunların ikisi de aynı maaşı alıyor. Tabii ki daha fazla ödeyen kendinin haksızlığa uğradığını düşünecek. Bunda da haklı. Bu şu anki emeklilerimiz açısından peki şu anda sigorta sisteminde prim ödeyen çalışanlar Bağ-Kurlular açısından olayı düşünün bir de… Vatandaşlarımız her zaman bize geliyorlar ve soruyorlar diyorlar ki ‘daha çok ödeyeyim mi daha yüksekten ödeyeyim mi, benim emeklilik günüm bitti ama hala ödemeye devam edeyim mi, güne ihtiyacım yok ama çocuk borçlanması yapsam maaşım artar mı, güne ihtiyacım yok ama askerliğimi ödesem maaşım artar mı’ gibi sorular her zaman soruluyor. Bu tür sorulara karşı ben her zaman vatandaşlarımıza şunu söylüyorum: Maalesef aylık bağlama oranları Türkiye'de son yıllarda çok düştü eğer hizmetiniz 2 gün öncesi ise o zaman biraz olsun maaşınızın artma ihtimali olabilirdi. Ama özellikle 2008 sonrası hizmetlerde bu tamamen gereksiz artırmıyor. Maaşı ne ödersek ödeyelim maaşı artırmıyor. Hatta bazı durumlarda düşürdüğü bile oluyor. Çok sayıda emeklimiz bu konudan rahatsız. Sadece bugün onlarca telefon ve mesaj aldık. Bu konunun ilerleyen günlerden mutlaka ele alınacağını ve başka bir güncelleme olabileceğini söyleyebilirim.”

HERKESİ KAPSAMADI

Zammın adaletli olması için tüm emeklileri kapsaması gerektiğini ifade eden Bal, “Zaten açıklama yapılırken biz bu şekilde tüm emeklileri kapsayacak bir zammın olacağını düşünmüştük. Emekliler de böyle düşünmüştü ama geldiğimiz noktada görüyoruz ki sadece en düşük emekli maaşı alanlara yönelik yapılan bu artış aslında en düşük emekli maaşı alma oranını da artırdı. Yani ne demek istiyoruz ki daha öncesinde yüzdesel olarak emekliler içerisinde en düşük emekli maaşını alan emeklilerin oranı bugün itibariyle arttı birkaç yıl sonra emekliler arasında hiç fark kalmayabilir. Ne kadar yüksek öderlerse ödesinler bundan etkilenmeyecek bir kesim var. Bugün itibarıyla çalışan insanlar açısından çok kötü bir örnek oldu. Şimdi düşünün bir kişi bu emekli maaşıyla yaşıyor belki kirasını ödüyor. Anadolu'nun küçük şehirlerinde masraflarını görüyor ve düzenli olarak enflasyon karşısında eriyen bir maaşı oluyor. Devletimiz oluşan refahı ve gelişmeyi emekli maaşlarına yansıtmaktadır ancak enflasyon maalesef ki çok yükseldi mağduriyetler arttı” dedi.

ZAM ALAMAYAN EMEKLİ NE YAPMALI?

Bal, zam alamayan emekli ne yapabilir sorusuna ise şu cevabı verdi: “Aslında zam alamayan emeklilerimizin yapacağı hiçbir şey yok. Çünkü bu yapılan kanun gereği bir artış değil. Şu anda seyyanen dediğimiz tamamen Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanının yetkisi ile bu zam yapıldı. Yani bu zaman kanunla yapılmadığı için SGK içerisinde finanse edilmeyecek ve Hazineden karşılanacak bir ödeme oldu. Bugün itibarıyla bu uygulamanın mağduru olduğunu hisseden 7500 lira üzeri maaş alan emeklilerimiz kanunen hiçbir şey yapamazlar. Çünkü bu yapılan kanundan gelen bir zam değil. Bakanlar Kurulu ve sayın Cumhurbaşkanımızın seyyanen yaptığı bir zam dolayısıyla yüksekten maaş alan kişiler bugün itibarıyla kendi seslerini sayın cumhurbaşkanına ve bakanlar kuruluna duyurmak suretiyle anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bir kesimin zam alıp bir kesimin zam almama durumunu düzeltmelerini talep edebilirler. Burada bu vatandaşlarımız haklıdır. Çünkü Anayasa aynı konu üzerine bir kesimin haklarının verilip diğer bir kesimin haklarının verilmediği bir durumu asla kabul etmez. Bu eşitlik ilkesine de aykırıdır. Vatandaşlarımız demokratik yollarla seslerini duyurmalıdır. Sosyal devlet olarak bu hak mutlaka haklıya teslim edilmek zorundadır. Diğer kesimler de bu durumdan nasibini almak istemektedir. Son iki yıldır çok yüksek enflasyonla uğraşan ülkemiz en mağdur kesimlerden olan emeklilerine yeterli zamları yaparak onları enflasyonun altında ezdirmemeye çalışmaktadır. Ama bunu yaparken emekliler arasında bir ayrım gözetmeden yapması da çok önemlidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum