ABB'den AŞTİ'ye dev proje! Çatıya enerji paneli döşenecek

ABB'den AŞTİ'ye dev proje! Çatıya enerji paneli döşenecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali için yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Terminalin çatısına bir güneş enerjisi santrali kurulacak. Bugsaş Genel Müdürü Vecihi Halil İyigün, çalışmaları gazetemize anlattı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, AŞTİ’nin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla dev bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Terminalin çatısında 15 bin metrekarelik alana 4 bin 170 adet panel konumlandırılacak.

AŞTİ GES projesi ile alanın yıllık enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 50'si yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak.

ara3-001.jpg

MEVZUAT SÜRECİ TAMAMLANDI

AŞTİ'nin yıllık enerji tüketiminin 6 milyon 900 bin kWh olduğu biliniyor. Büyükşehir Belediyesi yüksek enerji ihtiyacını karşılamak adına AŞTİ GES projesinin mevzuatsal süreçlerinin başarıyla tamamlandığını açıkladı.

ara2-001.jpg

OLUMLU KARŞILIK BULDU

Projenin kullanım ömrü minimum 25 yıl olarak belirlendi. Başkent EDAŞ ile gerçekleştirilen "Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması" ile tasarının sağlam bir temele oturduğu ifade ediliyor.

Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte AŞTİ'nin enerji maliyetinin önemli ölçüde azalması bekleniyor. Her gün on binlerce vatandaşın ziyaret ettiği terminalin enerji ihtiyacının, çevre dostu yöntemlerden karşılanacak olması başkentli vatandaşlar arasında olumlu karşılık buluyor.

ara4.jpg

GENEL MÜDÜR ANLATTI

Bugsaş Genel Müdürü Vecihi Halil İyigün, projenin detaylarını gazeteilksayfa.com’a anlattı. İyigün, yeni santral ile birlikte AŞTİ’nin kullandığı elektriği kendi başına üreteceğini kaydetti.

İyigün’ün açıklamaları şöyle:

“25 yıllık bakır çatının tamamını yeniledik. Yeni tip paneller ile 22 bin metrekareyi kapladık. Önümüzdeki 60 gün içerisinde panelin üzerine güneş enerjisi santrali kuracağız. 2 buçuk megawatt’lık bir sistem olacak. AŞTİ’nin kullandığı elektriğin yarısını bu sistem ile karşılayacağız”

2-001.png

ŞUBATTA TAMAMLANACAK

Santralin ihalesinin tamamlandığını ifade eden İyigün, “Önümüzdeki haftadan itibaren çatıdaki çalışmalar başlayacak. Şubat ayında projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Sürecin tamamını takip ettim. Yer teslimi ve imalat aşamasını sorunsuz geçtik. İyi ve yararlı bir iş ortaya çıkacak. Seçimler gelmeden bu işi kapatacağız. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan gerekli izinler alındı. Çatının 15 bin metrekarelik bölümünü değerlendireceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Göktürk Yılmaz - Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.