ABD'den Rus enerjisine vergi kıskacı

ABD'den Rus enerjisine vergi kıskacı

Amerikan Senatosu, Rusya’dan enerji ithalatını sürdüren ülkelere yüzde 500 oranında ek gümrük vergisi getirilmesini öngören yasa tasarısını gündemine aldı. Türkiye ve Avrupa Birliği için enerji ticaretinde dengeleri sarsacak yeni bir dönem başlıyor.

ABD Senatosu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumuna karşılık olarak hazırladığı yeni yasa tasarısı ile küresel enerji dengelerine müdahale etmeye hazırlanıyor. Cumhuriyetçi Lindsey Graham ile Demokrat Richard Blumenthal’ın öncülüğünde sunulan ve 81 senatörün desteğini alan tasarı, Rus enerji ürünlerini bilerek ithal eden ülkelere yüzde 500 oranında ek vergi öngörüyor.

Tasarı, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi ABD'nin müttefiki olan stratejik ortakları da kapsıyor. Bu adım, yalnızca Kremlin’e ekonomik baskı uygulamayı değil, aynı zamanda Rus enerji tedarikini sürdüren ülkeler üzerinde mali bir caydırıcılık yaratmayı hedefliyor.

Türkiye, Rusya’dan yılda yaklaşık 40 milyar metreküp doğal gaz ithal ediyor. Bu tedarik, Karadeniz üzerinden geçen Mavi Akım ve TürkAkım boru hatlarıyla sağlanıyor. Ankara’nın “enerji merkezi” olma hedefiyle Rusya ile yürüttüğü enerji işbirliği, ABD'nin önerdiği yaptırım hamlesiyle test edilecek gibi görünüyor.

Avrupa Birliği cephesi tasarıya temkinli bir destek veriyor. Moskova’ya karşı ekonomik baskıyı artırma hedefi desteklenirken, vergi oranlarının yüksekliği ve bunun transatlantik ticareti sekteye uğratma potansiyeli endişe yaratıyor. Uzmanlar, enerji fiyatlarındaki dalgalanma ve tedarik zinciri sorunlarına karşı uyarılarda bulunuyor.

Tasarının yasalaşması halinde ABD ile AB arasındaki ticaret görüşmeleri daha da karmaşık hale gelebilirken, Türkiye gibi enerji ithalatına bağımlı ülkelerin dış politika manevra alanı daralabilir. Ankara’nın bu yeni denklem karşısında nasıl bir tutum sergileyeceği, önümüzdeki dönemin en kritik başlıklarından biri olacak.

Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.