Adana'nın tarihi ve isim evrimi: Adonis'ten Adana'ya!

Adana'nın tarihi ve isim evrimi: Adonis'ten Adana'ya!

Adana, Türkiye'nin köklü şehirlerinden biri olarak, tarih boyunca birçok medeniyetin izlerini taşıyan bir geçmişe sahiptir. Hititlerden Perslere, Romalılardan Selçuklulara kadar birçok farklı kültür bu topraklarda varlık göstermiştir.

Adana'nın kökenine dair çeşitli teoriler bulunmakla birlikte, Hititlerin yazılı kayıtlarında Adana'nın varlığına dair ilk izlere rastlanmaktadır. Fenikelilerin Adonis'ten esinlenerek verdiği isimle başlayan bu serüven, Türklerin Çukurova adını vermesiyle devam etmiştir.

haber1-007.jpg

Adana, Hititlerin Kava Kitabelerinde "Adana" olarak geçmektedir. Ancak ilginç bir şekilde, Adana'nın adının kökeni antik bir efsaneye dayanır. Hitit etkisinde kalan Fenikeliler, tarım ve bereket tanrısı Adonis'ten esinlenerek Adana'ya bu ismi vermişlerdir.

haber2-007.jpg

Daha sonra, Türkler Torosları aşıp güneye indiklerinde bölgeye "Çukurova" adını vermişlerdir. Bu bölgenin tarihteki adı ise "Kilikya" olarak bilinmektedir. Kilikya adını, bölgedeki kireç yataklarından almıştır.

haber3-004.jpg

Adana'nın ismi zaman içinde değişikliklere uğramış ve kullanılan isimlerin karışıklıklara sebep olması nedeniyle 1878 yılında Osmanlılar döneminde bir fermanla yöre adının "Adana" olarak yazılmasına karar verilmiştir.

haber4-003.jpg

Tarih boyunca birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Adana, arkeolojik kazılarla da zengin bir geçmişe sahiptir. Luvi Krallığı'ndan Roma İmparatorluğu'na, Selçuklulardan Bizans'a kadar birçok farklı kültür, Adana'nın topraklarında iz bırakmıştır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.