Adnan Kahveci kimdir, ne zaman öldü?

Adnan Kahveci kimdir, ne zaman öldü?

Türk Bürokrat, milletvekili ve bakan Adnan Kahveci kimdir, ne zaman öldü?

Akademik kariyerinin ardından, siyaset arenasına atılan ve Anavatan Partisi’nin kurucuları arasında olan Adnan Kahveci kimdir, ne zaman öldü? Tüm detaylar haberimizde.

ADNAN KAHVECİ KİMDİR?

20 Şubat 1949’da Trabzon Köprübaşı doğumlu Adnan Kahveci, ilkokula doğduğu köyde başlamasına rağmen babasının görevi nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Samsun'da tamamladıktan sonra eğitimine İstanbul'da Kabataş Erkek Lisesinde devam etti. Recep Yazıcıoğlu ile çocukluk ve ilkokul arkadaşıdır. İlkokul yıllarında Milliyet gazetesinin açtığı yarışmada birincilik kazandı. İstanbul Kabataş Erkek Lisesini birincilikle bitiren Kahveci, yine birincilikle İstanbul Üniversitesini kazanmıştır. Üniversite sınavında İstanbul Üniversitesine birincilikle girmeye hak kazandı. Devlet bursuyla üniversite eğitimine ABD'de Indiana eyaletinde Purdue Üniversitesi’nde devam etti ve buradan Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. Missouri Üniversitesi’nde mühendislik alanında doktor oldu. Bu üniversitede bir süre akademik çalışmalarına devam ettikten sonra Türkiye'ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Adnan Kahveci ile Turgut Özal'ın fotoğrafı

ADNAN KAHVECİ’NİN SİYASİ KARİYERİ

Akademik hayatının ardından, İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan ve Turgut Özal'ın yıldız danışmanlarından biri olan Kahveci, Özal'ın liderlik ettiği ANAP'ın kurucularından biriydi. Akademik hayatı sonrası İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan ve Turgut Özal'ın kardeşi Korkut Özal'a danışmanlık yapan Kahveci, siyasete de ısınmaya başladı. 1987 genel seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilen Kahveci, 18'inci ve 19'uncu yasama döneminde milletvekilliği yaptı. Bu süreçte, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı görevine getirilen Adnan Kahveci, Özal'ın ardından Başbakanlık görevine getirilen Yıldırım Akbulut tarafından 1990'da Maliye Bakanı olarak atanmıştı. Dürüstlüğü, çalışkanlığı, ürettiği yeni fikirler ve Türkiye'nin sorunlarına sunduğu çözümlerle dikkatleri üzerine çeken Kahveci, Özal'ın çok sevdiği ve güvendiği isimler arasında yer aldı. "Harika çocuk" olarak da adlandırılan Kahveci, teknoloji ve bilime merakı, döneminin çok ilerisinde hazırladığı projeleriyle isminden söz ettirdi. Kahveci, sanayi ve istihdam başta olmak üzere pek çok alanda yaptığı çalışmalar ve yolsuzlukların üzerine kararlı şekilde gitmesiyle sevilen siyasi kişilerden biri oldu. Dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'a Kürt sorununun çözümüne yönelik bir rapor hazırlayan Kahveci'nin buradaki demokratikleşme vurgusu dikkati çekti. Kahveci, KDV'yi hesaplayan akıllı mini yazar kasa geliştirerek bunun patentini de aldı.

adnan kahveci konuşma yaparken çekilmiş fotoğrafı

ADNAN KAHVECİ’NİN ÖLÜMÜ

Türk bürokrat, Milletvekili ve Bakan Adnan Kahveci, 1993 yılında kendi kullandığı arabayla meydana gelen trafik kazasında eşi ve kızıyla birlikte öldü. Türkiye'de bazı önemli isimlerin peş peşe yaşamını yitirdiği ve "karanlık yıl" olarak anılan 1993'te, 44 yaşında vefat eden Kahveci, yakın çevresi tarafından "aracını dikkatli kullanan biri" olarak biliniyordu. Ailesiyle İstanbul'a gitmek üzere 5 Şubat 1993'te otomobiliyle yola çıkan Adnan Kahveci, İstanbul-Ankara otobanında Bolu-Gerede yakınlarında Gerede-Çaydurt bağlantısına geldiğinde İstanbul gidişinin bariyerlerle kapatılması ve yol işaret tabelalarının değiştirilmiş olması nedeniyle ters yola girdi. Yoğun sisin de etkili olduğu yolda Kahveci'nin kullandığı otomobil, karşı yönden gelen başka bir araçla çarpıştı. Kazada, Adnan Kahveci ve eşi Füsun Kahveci olay yerinde, ağır yaralanan 17 yaşındaki kızları Aslıhan Kahveci ise kaldırıldığı hastanede öldü. Kazadan sadece oğulları Cihan Kahveci sağ kurtuldu. Kahveci'nin büyük oğlu Mehmet Kahveci ise araçta bulunmuyordu. Yakacık Mezarlığı´nda toprağa verildi. Türkiye'de 1993'te meydana gelen şüpheli ölümler dikkate alındığında, Kahveci'nin yeni yapılan otobanda ters yola girerek kaza yapması, ölümüne ilişkin çeşitli iddiaları da beraberinde getirdi.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.