AK Parti ve CHP'de yeni anayasa planları, ittifak mı geliyor?

AK Parti ve CHP'de yeni anayasa planları, ittifak mı geliyor?

Türkiye gündemine Erdoğan ve Özgür Özel'in TBMM resepsiyonundaki kısa görüşmesi bomba gibi düştü. Erdoğan, Özel'in randevu talebi hakkında "Haftaya görüşeceğiz" ifadelerini kullanırken, yeni anayasa çalışmaların da uzlaşıya mı gidiliyor? sorusu geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel geçtiğimiz günlerde Başkan Erdoğan'dan randevu isteyeceğini açıklamıştı. Erdoğan da gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna "Bu görüşme sağlandığında tabii ki anayasa konusu da bizim görüşme başlıklarımızın arasında yer alacaktır" dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Kılıçdaroğlu, X hesabından “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” dedi.

NE KONUŞTULAR?

Gündeme bomba gibi düşen kısa görüşmede neler konuşulduğu ise büyük merak konusu oldu. Resepsiyona katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de görüşmeyle ilgili "Birbirimizi dinleyeceğiz, birbirimizi anlayacağız." dedi.

"SAYGILI BİR DİL OLURSA MİLLET KAZANIR"

Biz yerel seçim sonuçlarına yönelik saygılı bir dil bekleriz." diyen Özel, "Bunun üzerinden saygılı bir dil olursa millet kazanır. Yok gerginliğe dönerse ve tartışırsak millet kaybeder. Millet bir kez daha kendine kaybettirene kaybettirir." ifadelerini kullandı. Anayasa değişikliği ile ilgili gelen soruya Özel, "Ben Erdoğan'ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam. Anayasa Mahkemesi kararına uymuyor. Bugünkü şartlarda anayasaya uygun davranırsa biz de kendisine yaklaşırız." yanıtını verdi.

8 YIL ARADAN SONRA

Karşılıklı olarak atılan adımlardan sonra iki lider önümüzdeki hafta bir araya gelecekler. Bu CHP Genel Başkanı ile Cumhurbaşkanı’nın 8 yıl aradan sonra görüşmesi anlamına geliyor. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan-Özgür Özel görüşmesinin tarihinin haftaya hafta içi olacak şekilde özel kalemler tarafından netleştirileceği öğrenildi.

YENİ SÜRECİN FOTOĞRAFI MI

Konuyu köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, resepsiyondaki görüşmenin detaylarını yazdı. Selvi bu sürecin iyi değerlendirilmesi durumunda yeni dönemin yeni siyaseti olabileceğini yazdı. Yazar, " Erdoğan ile Özgür Özel’in tokalaşma ve görüşme görüntüleri yeni döneme damgasını vurabilir. Yeni dönem siyasetinin simgesi olarak değerlendirilebilir. Tabii kıymeti bilinip iyi değerlendirildiği taktirde" dedi.

"CHP DEĞİŞİME AÇIK"

Özgür Özel'in seçimlerden sonra ağır başlı bir devlet adamı portresi çizdiğini be bununla da puan topladığını söyleyen Selvi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ise temel meselelerde diyaloğu tercih ettiği için Özgür Özel’e ayrı bir kredi açıyor. Bağdat dönüşünde Erdoğan’a yeni anayasa konusunu da sormuştuk. Türkiye’nin darbe ruhunu taşıyan bu anayasadan kurtulması, daha yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşması gerektiğini söyleyip “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de böyle bir değişime destek verebileceği düşüncesinde ve inancındayım” diyerek açık kapı bırakmıştı" şeklinde konuştu.

"ÖZGÜR ÖZEL'İN ÖN ŞARTLARI"

Abdulkadir Selvi'nin yazısı şöyle:

"Özgür Özel’in “Kırmızı çizgiden ziyade bir başlangıç hattının olması lazım” stratejisi yerinde. Yeni dönemin siyasi göstergesi olacak ilk adım Erdoğan, Özgür Özel görüşmesiyle atılacak. Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin restorasyonu konusunda Özgür Özel’in bazı ön şartlarla geleceği söyleniyor. Örneğin, Gezi’den dolayı hapiste olanların durumu gibi. Eğer buralarda bir esneklik sağlanırsa CHP’nin yeni anayasa müzakerelerine katkı vermesi bekleniyor" şeklinde kalemine aldı.

"KILIÇDAROĞLU'NDAN YANIT GELDİ"

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koltuğunu bıraktığı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la planladığı görüşmenin üzerine X hesabından “Bu düzenin kurucusu sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir..!” diye yazdı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Kılıçdaroğlu, X hesabından “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” dedi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.