Ali Ekber Yıldırım ithal hayvan planına sert çıktı: “Bu anlayışla hayvancılık gelişmez”

Ali Ekber Yıldırım ithal hayvan planına sert çıktı: “Bu anlayışla hayvancılık gelişmez”

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Bakanlığın Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yaptığı canlı hayvan ithalatıyla hayvancılığın geliştirilmesi planına sert çıktı. Yıldırım, “Bu anlayışla ithalat bitmez ve hayvancılıkta gelişmez” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılında 600 bin baş besilik hayvan ithalatının planlandığını açıkladı. 2024 yılı için planlanan 600 bin baş besilik dana ithalatının ilk aşamasında 251 bin baş için ithalat izni verilirken; İçinde 11 bin baş hayvan olduğu belirtilen ilk gemi Uruguay’dan yola çıktı. Uruguay’dan gelecek hayvanlar kilosu 3,90 dolara satın alınırken; üreticiye 6 dolardan satılacağı ve elde edilecek gelirle de hayvancılığın geliştirileceği bildirildi. Konu hakkında görüşlerini sosyal medya hesabından paylaşan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Acaba bu yolu deneyen ve hayvancılığını geliştiren bir tek ülke var mı?” diyerek yetkililere seslendi. Yıldırım, “İthal besi ticaretinden elde edilecek gelirle hayvancılığı geliştirme anlayışı Türkiye’yi yıllarca ithalata mahkum etmek istiyor. Bu anlayışla ithalat bitmez ve hayvancılıkta gelişmez” ifadelerini kullandı.

hayvan1.jpg

BU ANLAYIŞLA OLMAZ

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Et ve Süt Kurumu yetkilileriyle görüşmesinde yurt içinde besilik dana fiyatının kilo başına 220 lira olduğunu ve bu ithalatın regülasyon amacıyla yapıldığını makul olan fiyatın 200-210 lira olduğunu hatırlattıklarını belirterek, “Yetkililer, Brezilya’dan alınacak besilik danaların fiyatının ise kilo başına 3,78 dolar olduğunu ifade etti. Türkiye eğer hayvancılığı ithal ettiği besi danalarının ticareti ile geliştirecekse ithalat hiçbir zaman bitmez. Et ve Süt Kurumu yöneticilerinin söylediğine göre devlet gidip Uruguay’dan, Brezilya’dan besilik hayvan alacak ve Türk çiftçisine satacak. Bu satıştan elde ettiği gelirle de hayvancılığı geliştirecek. Acaba bu yolu deneyen ve hayvancılığını geliştiren bir tek ülke var mı?” dedi.

hayvan3.jpg

HAYVANCILIK YOL HARİTASI GÖLGELENDİ

Ali Ekber Yıldırım, hayvan ithalatı yetine Kars, Erzurum, Ağrı gibi besilik hayvan üretim merkezlerinden veya ülkenin her yerinde süt hayvancılığı yapan yetiştiricilere doğrudan destek verilerek besicilerin dana ihtiyacının karşılanması gerektiğini dile getirerek, “İthal besi ticaretinden elde edilecek gelirle hayvancılığı geliştirme anlayışı Türkiye’yi yıllarca ithalata mahkum etmek istiyor. Bu anlayışla ithalat bitmez ve hayvancılıkta gelişmez. Kırmızı et fiyatını Bakanlığın ve ithalatı yapan Et ve Süt Kurumu’nun yanlış politikaları sonucunda arttığı iddia ediliyor. Özetle, Türkiye hayvancılıkta girdiği ithalat sarmalından bir türlü kurtulamıyor. Belki de kurtulması istenmiyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 26 Şubat Pazartesi günü açıkladığı 5 yıllık “Hayvancılığın Yol Haritası” ithalatla gölgelenmesin dedim. Ama yapılan ithalat ve bu ithalatla hayvancılığın geliştirileceği söylemi daha baştan gölgelemiş oldu” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.