Almanlar Türkiye’ye geliyor: 100 şirketten 42’sinin tercihi oldu

Almanlar Türkiye’ye geliyor: 100 şirketten 42’sinin tercihi oldu

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nin yaptığı ankete göre her 100 Alman şirketten 42’si yatırımını Almanya dışında yapmak istediğini belirtirken tercih edilen ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer aldı.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nin (DIHK), bin 900 Alman sanayi şirketiyle yabancı yatırımlarına ilişkin yaptığı anketin sonuçlarına göre Alman sanayi şirketleri maliyet nedeniyle yurt dışına yatırım yapmak istiyor. Sonuçlara göre her 100 Alman şirketin 42’si Almanya dışında yatırım yapmak istediğini kaydederken; yatırım yapılmak istenen ülkeler arasında ilk sıralarda Türkiye’de yer aldı.

alman-yatirim.jpg

OTOMOTİVE YATIRIM YAPACAKLAR

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği verilerine göre geçen yıl Almanya dışına yatırım yapmak isteyen Alman sanayi şirketlerinin oranı yüzde 41 iken bu yıl yüzde 42’ye çıktı. Bir önceki yıla göre hafif artışa rağmen, Alman sanayi şirketleri yurt dışına yatırımları uzun vadeli karşılaştırmada ortalamanın oldukça altında kaldı. Verilere göre, yurt dışında yatırım yapmayı planlayan Alman şirketlerin yüzde 35'i neden olarak maliyet tasarrufunu gösterdi. Çin hariç Asya-Pasifik bölgesi ile Türkiye oldu. Türkiye, Rusya ve AB üyesi olmayan Güneydoğu Avrupa ülkelerini tercih eden alman şirketlerin yatırım planladığı sektörler arasında otomotiv, tüketim ve yatırım malları üreticileri başı çekti. Yine araştırma sonuçlarına göre, yatırım planlayan şirketlerin ilk sırasında Türkiye yer aldı.

alman3.jpg

GİDİŞAT DEĞİŞİYOR

DIHK raporunda, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, geçtiğimiz yıl Doğu/Güney Doğu Avrupa (AB hariç), Rusya ve Türkiye'den oluşan hedef bölgedeki yatırım planları üzerinde özellikle ciddi bir etki oluşturmuştur. Yatırımlardaki önemli düşüşün ardından 2023 yılında daha fazla şirket bölgeye yeniden yatırım yapmayı planlamaktadır. Bu oran yüzde 12'den yüzde 17'ye yükselmiştir” denilirken; DIHK Yönetim Kurulu Üyesi Ilja Nothnagel, yaptığı açıklamada “Uzun yıllar boyunca Alman şirketlerinin yurt dışı yatırımları Almanya'ya lokasyon olarak hep fayda sağlamıştır. Ancak gidişat değişiyor. Almanya onlar için çok pahalı ve karmaşık olduğu için artık daha fazla şirket yurt dışına yatırım yapıyor” yorumunu yaptı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.