Anadolu leoparı böyle görüntülendi

Anadolu leoparı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den heyecanlandıran bir açıklama geldi. Bakan Kirişçi "Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi” bilgisini paylaştı. Peki Anadolu leoparı nerede görüntülendi?

Anadolu parsı olarak da anılan Anadolu leoparı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den heyecanlandıran bir açıklama geldi. Bakan Kirişçi "Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi” bilgisini paylaştı. Peki Anadolu leoparı nerede görüntülendi?

Twitter hasebandın açıklama yapan Bakan Kirişçi, nesli tehlike altında olan Anadolu leoparının fotokapana yansıyan görüntüler paylaştı ve "Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi. İzini sürmeye, heyecanla yolunu gözlemeye devam edeceğiz. Bu kadim topraklar ilelebet yurdu, heybeti daim olsun" dedi.

anadolu leoparı görüntülendi

GÜNDE 25 KİLOMETRE DOLAŞIYOR

Anadolu leoparıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, son yıllarda Türkiye'de izi fotokapanlarla sürülen Anadolu leoparının, kısa süre önce iki ayrı yerde görüntülendiği kaydedildi. Açıklamaya göre, bundan önce 2022 Ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığınca fotokapana yansıyan görüntüleri paylaşılan Anadolu leoparının, elde edilen bulgulara göre, günde 25 kilometreden fazla hattı dolaştığı tespit edildi.

DKMP DE TAKİPTE

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü de, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı'nın ülkemizde tespiti ve korunmasına yönelik eylem planı hazırlanması için önemli bir adım attı. Nesli tehlike altında olan ve 'Anadolu Parsı' da denilen Anadolu leoparının izi DKMP Genel Müdürlüğü tarafından son yıllarda doğaya yerleştirilen fotokapanlar ile sürülüyor.

LEOPAR EYLEM PLANI HAZIRLANDI

DKMP Genel Müdürlüğü'ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu Türkiye'de en az 4 farklı alanda leopar belirlendi. Türkiye’de Anadolu leoparının düzenli bir popülasyonundan bahsetmek bu aşamada mümkün değil. Ancak kapsamlı bir araştırma ile mevcut-potansiyel yaşama alanlarının acilen belirlenmesi için Leopar araştırma birimi oluşturuldu ve Leopar Eylem Planı çalışmaları başlatıldı.

anadolu leoparı böyle görüntülendi

ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK

Eylem planının oluşturulmasında, bilimsel altlık oluşturmak üzere Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kedigiller Uzmanlar Grubu ve DKMP 6'ncı Bölge Müdürlüğünden uzmanların yer aldığı bir proje için TÜBİTAK'a yapılan başvuru kabul edildi.

MUHTEMEL ALANLARDA İZ, DIŞKI, LEŞ ARAŞTIRILACAK

18 Ocak 2023 tarihinde DKMP ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi arasında 'Pars Araştırma ve İzleme İş Birliği Protokolü' imzalandı. Proje ve protokoller kapsamında yapılacak çalışmalarla ülkemizde Anadolu Leoparı alt türünün yayılış haritası oluşturulacak, bulunması muhtemel alanlarda iz, dışkı, leş gibi işaretler araştırılacak. Ayrıca, yöre insanları ile görüşülerek bu alanlardaki bireylerin tespiti, koruma ve geliştirilme tedbirlerinin alınarak uygulamaya konulması, özellikle popülasyonun geleceği için dişi birey bulunması da eylem planının önemli konuları arasında yer alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.