ANKARA METROSU: Avrupa’daki en uzun 8’inci hatta sahip

ANKARA METROSU: Avrupa’daki en uzun 8’inci hatta sahip

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara metrosu 67,4 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa Birliği ülkeleri başkentleri arasında 8’inci sıradayken; 10 üye ülkede metro hattı bulunmuyor.

İlksayfa Gazetesi olarak Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin başkentleri ile 100’üncü yılını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’nın şehir içi toplu ulaşımda büyük öneme sahip raylı sistemlerinin uzunluklarını inceledik.

ego3434.jpg

Başkent Ankara’da Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Ankara metrosunun Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke arasında 67,4 kilometrelik hat uzunluğuyla 8’inci sırada, dünyada metro sistemlerine sahip ülkeler arasında 79’uncu sırada olduğu ortaya çıktı. Avrupa Birliği’ne üye 10 ülkenin ise hiçbir raylı sistem taşımacılığına sahip olmadığı veya bu konuda çalışmaların devam ettiği görüldü.

ego-genel-mudurlugu.jpg

AB BAŞKENTLERİ ARASINDA İLK 10

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke arasında yaptığımız incelemede üye ülkeler arasında ilk 10’da sırasıyla İspanya, Fransa, Almanya, İsveç, Yunanistan, Avusturya, Romanya, Türkiye, Çekya ve İtalya yer aldı. Metro hatlarının uzunluğu İspanya’nın başkenti Madrid’de 293 kilometre iken, Fransa’nın başkenti Paris’te 214, Almanya Berlin’de 151, İsveç Stockholm’de 105,7, Yunanistan Atina’da 84,5, Avusturya Viyana’da 78,5 ve Romanya Bükreş’te 69,3 kilometre olarak gösteriliyor. Türkiye’nin başkenti Ankara’da ise metro hatlarının uzunluğu toplam 67,4 kilometre olarak EGO Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinde yer alıyor. İlk 10’daki diğer ülkeler arasında ise Çekya’nın başkenti Prag’da metro hat uzunluğu 65,2 kilometre iken İtalya’nın başkenti Roma’da metro hat uzunluğu 60 kilometre olarak biliniyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler içerisinde en kısa metro hattına sahip başkentler ise 21 kilometrelik metro hattı ile Danimarka’nın başkenti Kopenhag ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bulunuyor.

metro333.jpg

10 ÜLKEDE METRO YOK

Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında bulunan bazı ülkelerde ise hiç metro hattı bulunmuyor. Hiç metro hattı bulunmayan ülkeler arasında Estonya, Hırvatistan, İrlanda, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Slovenya ve Slovakya olarak görünüyor. Hırvatistan’da Türk inşaat firmasının raylı sistemler çalışması devam ederken; Slovakya’da ise son 6 yıldır süren çalışmalar mevcut olduğu biliniyor. Bu şehirlerde toplu ulaşım tramvay ve diğer araçlarla sağlanıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.