Ankara neden ve ne zaman Türkiye'nin başkenti olmuştur?

Ankara neden ve ne zaman Türkiye'nin başkenti olmuştur?

Atatürk İnkılâpları zincirinin en önemli halkalarından biri de Ankara’nın başkent oluşudur. Peki Türkiye'nin başkenti neden Ankara olmuştur? Hangi tarihte Ankara Türkiye'nin başkenti olarak ilan edilmiştir.

Ankara’nın başkent olmasında en önemli unsuru ülkemizin tam ortasında yer alması ve böylece hem askeri hem de siyasi konularda güvenli bir noktada bulunuyor olmasıdır. Aynı zamanda yurt genelinin her tarafı ile ulaşım ve haberleşmesinin daha kolay olması sebebiyle Türkiye'nin başkenti Ankara olmuştur.

ANKARA NE ZAMAN TÜRKİYE'NİN BAŞKENTİ OLMUŞTUR?

13 Ekim 1923 tarihi itibariyle Türkiye'nin başkenti İstanbul'dan alınarak Ankara'ya verilmiştir. Bu tarihten beri Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentidir ve Anayasamıza da başkent olarak geçmektedir.

ankara-neden-baskent-oldu.jpg

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

30 Ağustos 1922 tarihi itibariyle Başkomutanlık Savaşı kazanıldıktan sonra Türkiye Kurtuluş Savaşını tamamlamıştır. Ülkemiz Kurtuluş Savaşının sona ermesi ile birlikte düşmanlardan tamamen arınmış ve 13 Ekim 1923 gününde İsmet İnönü ve dört diğer arkadaşı Ankara’nın başkent olması konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yasa teklif etmiştir. İsmet İnönü ve arkadaşlarının vermiş olduğu bu öneri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından oylanarak kabul görmüş ve böylece Türkiye’nin başkenti Ankara olarak değişmiştir.

ANKARA'NIN COĞRAFİ KONUMU

İç Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan Türkiye’nin başkenti Ankara, 32 ve 53 derece doğu boylamı ile 39 ve 57 derece kuzey enlemi arasında bulunur. Kırıkkale, Çankırı, Bolu, Eskişehir, Konya, Kırşehir ve Aksaray, Ankara’nın etrafını çevreleyen komşu illerdir.

ankara-konumu.jpg

ANKARA'NIN GÜNCEL NÜFUSUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.