Ankara'da yaşanan şiddet olayları değerlendirildi: Tedbirin önemi vurgulandı

Ankara'da yaşanan şiddet olayları değerlendirildi: Tedbirin önemi vurgulandı

Psikolojik Danışman Şevval Ayhan son günlerde Ankara’da yaşanan şiddet olaylarını değerlendirdi. Ayhan, “Önleyici tedbirler, duygusal destek ve eğitim gibi müdahaleler, şiddeti azaltmada etkili olabilir” dedi.

Ankara’da son günlerde özellikle komşular arası artan şiddet artarken ortaya çıkan şiddet dolayısıyla ölümler ve yaralanmalar meydana geliyor. Gazetemize yaptığı özel açıklamalar ile şiddetin birçok sebebi olduğunu söyleyen Psikolojik Danışman Şevval Ayhan son günlerde Ankara’da yaşanan şiddet olaylarını değerlendirdi. Ayhan, “Önleyici tedbirler, duygusal destek ve eğitim gibi müdahaleler, şiddeti azaltmada etkili olabilir” dedi. Ayhan ayrıca, “Suç ve şiddetin artmasında genellikle birden fazla faktör bir araya gelir. Bireylerde biriken öfke, intikam duyguları veya düşmanlık, şiddetin ortaya çıkmasında etkili olabilir” ifadeleri ile açıklamalarını örneklendirdi.

ara2-001.jpg

TEK SEBEP DEĞİLDİR

Psikolojik Danışman Şevval Ayhan, “Son zamanlarda Ankara'da gürültü sebepli komşusuna şiddet uygulayan, hatta öldüren kişiler gün geçtikçe artmakta. Peki bu durumun psikolojik altyapısı nedir? Gürültü, insanların duygusal sağlığını olumsuz etkileyebilir ve agresif davranışlara yol açabilir. Yüksek düzeyde gürültü, stres, uykusuzluk ve gerginlik gibi faktörlerle birleştiğinde, insanların psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve agresif tepkilere neden olabilir. Ancak bu, kişiden kişiye değişen bir tepki olup genelde bir kişinin başka birini öldürmesine neden olan tek faktör değildir. Suç ve şiddetin artmasında genellikle birden fazla faktör bir araya gelir” dedi.

basliksiz-1-001.jpg

BİRÇOK ETKENİ VAR

“Şiddetin artışının psikolojik altyapısı karmaşık ve çok yönlüdür” diyerek açıklamalarına başlayan Psikolojik Danışman Şevval Ayhan, “Yüksek düzeyde stres, ekonomik zorluklar ve işsizlik gibi faktörler, insanlarda baskı oluşturabilir ve şiddet eğiliminin artmasına sebep olan en önemli faktörlerdendir. Ekonomik belirsizlik ve maddi sıkıntılar, bireylerde ciddi bir stres kaynağı oluşturabilir. İşsizlik durumu ise hem bireyin kendisi hem de ailenin genel refahını olumsuz etkileyerek bu stresi artırabilir. Bu zorluklar, duygusal düzenleme becerilerini zorlayabilir ve özellikle öfke ile başa çıkma mekanizmalarını olumsuz etkileyebilir. Maddi sıkıntılar, temel ihtiyaçların karşılanamamasına ve geleceğe dair belirsizliklere yol açabilir, bu da bireyde çaresizlik duygularını tetikleyebilir. Bu duygular, şiddet davranışlarının bir çıkış yolu olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.

DIŞ ETKENLER ÇOK ÖNEMLİ

Ayhan, “Aynı zamanda, ekonomik zorluklar ve işsizlik, sosyal ilişkilerde gerilimlere ve aile içi çatışmalara neden olarak şiddeti tetikleyebilir. Bu nedenle, bu faktörlerin şiddet üzerindeki etkilerini azaltmak için ekonomik destek, duygusal yardım ve kriz yönetimi gibi önleyici ve destekleyici önlemler önemli bir rol oynayabilir. Toplumsal huzursuzluk, ayrımcılık ve adaletsizlik de suç ve şiddetin artmasını etkileyebilir. Eğitim sistemindeki yetersizlikler, genç nüfus arasında işsizliğin artmasına neden olabilir ve bu durum da suç oranlarını etkileyebilir. Bazı bireylerde duygusal bozukluklar, öfke yönetimi sorunları veya düşük empati gibi faktörler şiddet eğilimini tetikleyebilir. Aile içi şiddet, çocuklukta yaşanan travmalar ve aile içindeki olumsuz etkileşimler şiddetin artmasına neden olabilir” şeklinde konuştu.

ara3.jpg

TEDBİR ALINMALI

Psikolojik Danışman Şevval Ayhan son olarak şiddeti engellemek için önleyici tedbirler alınmasını vurgulayarak, “Madde kullanımı, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, kişinin kontrol mekanizmalarını zayıflatarak şiddet eğilimini artırabilir. Sosyal eşitsizlik, ayrımcılık ve toplumsal huzursuzluk gibi faktörler de şiddetin artmasında etkili olabilir. Bireylerde biriken öfke, intikam duyguları veya düşmanlık, şiddetin ortaya çıkmasında etkili olabilir. İnsan hayatını etkileyen anlattığımız faktörler genellikle bir araya gelerek şiddetin artmasına katkıda bulunur. Ancak her birey farklıdır ve şiddetin nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Önleyici tedbirler, duygusal destek ve eğitim gibi müdahaleler, şiddeti azaltmada etkili olabilir” dedi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.