Ankara’daki 2 bin yıllık doğal kaynak, dünyanın en şifalı suyu çıktı

Ankara’daki 2 bin yıllık doğal kaynak, dünyanın en şifalı suyu çıktı

Günümüzde dünya büyük su sorunu yaşıyor. Havaların sıcak ve yağışların az oluşu, insanlığı tehlikeye doğru itiyor. İyice azalan su ise kıymete biniyor. Yapılan araştırmalar, susuzluğun yaşandığı bu günlerde en şifalı suyun Ankara’da olduğunu gösteriyor.

Ozon tabakası ve iklim krizi derken insanlık büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. Yağışların azalması ile birlikte yeryüzündeki kaynak su miktarı oldukça azaldı. Türkiye’de bu tehlikenin yaşandığı ülkelerin başında gelirken, araştırmacıların ve bilim insanlarının yaptığı araştırmalar dünyanın gözünü Ankara’ya çevirtti. Bilim insanlarının ortaya koyduğu araştırmalarda dünyada sayısı oldukça azalan su kaynaklarının içinde, dünyanın en şifalı suyu Ankara’nın bir ilçesinde ortaya çıktı.

ayas-001.jpg

Ankaralılar tarafından bilinirliği fazla olmasa da üst düzey yöneticiler yıllardır bu sağlık kaynağını ziyaret etti. Ankara’nın Ayaş ilçesinde yer alan ve aynı zamanda kaplıca olarak da misafirlerini ağırlayan şifalı su kaynağı, aynı zamanda yıllardır insanlara sağlık kaynağı da oldu. İşte Ankara’nın Ayaş ilçesinde bulunan dünyanın en şifalı su kaynağı ve hakkındakiler:

ankara-su-2.jpg

TARİHİ 2 BİN GEÇMİŞİ 129 YILLIK

Bilimsel araştırmalar sonucu 2 bin yıllık bir kaynak olduğu tahmin edilen Ayaş İçmece ve Kaplıcaları, yalnızca 129 yıldır şifa amacıyla kullanılabiliyor. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde kullanıma açılan şifalı su, Ayaş’ın yerli ve köklü 3 ailesine verilmiş ve o üç ailenin ortak çalışmasıyla bugünlere kadar gelmiştir. İlk dönemlerinde ortaklar; Yakup Efendi, Osman Efendi ve Eyüp Sabri Efendi’dir. Bu üç isimden hemen ardından çocuklar işletmeyi devralmıştır. Günümüzde ise; üç ortakla başlayan işletme, üç ortağın torunları ile devam ediyor. Yani dünyanın en şifalı suyu, 2 bin yıllık tarihi, 129 yıllık geçmişi ve 3’üncü nesil işletmesiyle ziyaretçilerini bekliyor.

ankara-su-1.jpg

TÜRKİYE’DE BİR İLKE SAHİP

Ayaş İçmece ve Kaplıcaları Türkiye’de sayıları yüzlerle ifade edilebilecek termal merkezin dışında bir ilke sahiptir. Bunun nedeni ise Türkiye’deki diğer kaplıca ve termal merkezleri haricinde hem kaplıca hem de içmece ruhsatını bir arada alan su kaynağı olmasıdır. 375 yataklı oteli, içmecesi ve kaplıcası ile öne çıkan bu termal merkez, kış turizmi öncesi herkes tarafından merak edilen konumlardan biridir. Bütün bunların yanında suyun bir de mineral ve sağlık açısından dünyanın en şifalı suyu olması özelliği, Ayaş İçmece ve Kaplıcalarını dikkat çekici nokta yapıyor.

ankara-su-7.jpg

İÇMECE VE KAPLICA OLARAK ŞİFA MERKEZİ: AYAŞ

Binlerce yıllık geçmişi ve içinde barındırdığı mineralleri ile dünyanın en şifalı suyu olarak adlandırılan Ayaş İçmece ve Kaplıcaları, hem içmece hem de kaplıca olarak onlarca şifa sağlıyor. İşte uzmanlara göre Ayaş İçmece ve Kaplıcalarının insan sağlığına verdiği bazı katkılar:

ankara-su-3.jpg

  • Ayaş’taki şifalı su; Böbrek, safra kesesi ve kum taşlarının düşürülmesinde,
  • Kabızlığı önlemesinde,
  • Mide, bağırsak ve karaciğer tembelliklerini gidermede,
  • İdrar yollarındaki iltihapları gidermede,
  • Mide ve bağırsakları solucan, şerit ve kıl kurdundan temizleyerek bünyeden dışarı atmasında,
  • Bağırsak taşlarının temizlenmesinde,
  • Hazımsızlığı, ağız kurumasını ve müzmin kabızlığı önlemesinde,
  • Hormon ifrazını artırmasında,
  • Erkek ve Kadın cinsel hormonlarını artırmasında,
  • Nedeni bilinmeyen baş ağrılarını gidermesinde,
  • Kanda bulunan toksinlerin dışarı atılmasında,
  • Karaciğer, safra kesesi ve böbrek gibi iç organların düzenli çalışmasında etkin olarak kullanılıyor.

Ayrıca kaplıca olarak da kullanılan bu su;

  1. Romatizma,
  2. Lumbago,
  3. Siyatik,
  4. Nevraliji,
  5. Nevrit,
  6. Polinevrit,
  7. Kadın hastalıkları,
  8. Kırık ve çatlaklardan sonraki mafsal yapışıklıklarına da iyi geldiği biliniyor.

ankara-su-5.jpg

ANKARA’DAN 83 AYAŞ’TAN 23 KM UZAKLIKTA

2 bin yıllık tarihine rağmen kullanıma açılması ve tanınırlığı az olan Ayaş Kaplıca ve İçmeceleri, 129 yıldır hizmet vermeye devam ediyor. Dünyanın en şifalı su kaynağının Türkiye’de, hem de Ankara’da olduğunu duyan vatandaşlar ise şifalı suyun adresini merak ediyor. Ayaş sınırları içerisinde kalan su, Ankara’dan 83 km, Ayaş’a ise 23 km uzakta bir konumda yer alıyor. İçmeceler mevkii Ayaş olarak adlandırılan bölgede yer alan su kaynağı, Ankara’ya 45 dakikalık bir mesafede Ayaş-Beypazarı yolunun 3. Kilometresinde bulunuyor.

ankara-su-6.jpg

ÜST DÜZEY İNSANLARIN UĞRAK MEKÂNI OLDU

Dünyanın en şifalı suyu olarak öne çıkan ve içerisinde barındırdığı 10 bin miligram eriyik mineral ile bunu kanıtlayan Ayaş içmeceleri, 129 yıllık tarihi boyunca pek çok üst düzey iş insanı ve devlet adamlarının uğrak mekanı oldu. Ayaş’taki şifalı suyu ziyaret eden isimlerin başında ise Türkiye Cumhuriyeti 3’üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 7’inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, İş insanı Vehbi Koç ve pek çok çok sanayici geldi. Üst düzey yöneticilerin yanı sıra doktorların tavsiyelerine eklediği bu nokta da yıllardır binlerce insana ev sahipliği yaptı.

ankara-su-4.jpg

BİR BENZERİ DE ÇEKYA’DA

Ankara’nın Ayaş ilçesinde bulunan ve dünyanın en şifalı suyu olarak nitelendirilen Ayaş içmece ve kaplıcaları, 2 bin yıllık tarihi ile öne çıkıyor.

cekya-001.jpg

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer almasıyla birlikte tarihe de ışık tutan bu şifalı su kaynağı, içerisinde barındırdığı mineral zenginliği ile dünyanın en şifalısı olarak öne çıkıyor. Ayaş’taki suya en yakın derece ise Çekya’da bulunan Karlovy Vary oldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.