Ankara'daki ev fiyatları değerlendirildi: "Fiyatları biz artırmıyoruz"

Ankara'daki ev fiyatları değerlendirildi: "Fiyatları biz artırmıyoruz"

Emlak Danışmanı Özcan Kılıç, Ankara’da artan ev fiyatlarını değerlendirdi. Kılıç, “Sektörde yanlış bir algı var. Fiyatları biz artırmıyoruz. Talebin artması fiyatlara yansıyor. Aksine, artan ev fiyatları bizim işimizi düşürüyor” dedi.

Ankara’da yükselen ev fiyatları ve kiralar hem alıcıyı hem de satıcıları zor durumda bırakıyor. Yaz aylarına oranla fiyatlarda gerileme olsa da durum hala alıcıları ve satıcıları memnun etmiyor.

ara.jpg

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerinden Emlak Danışmanı Özcan Kılıç, Sektörde yanlış bir algı var. Fiyatları biz artırmıyoruz talebin artması fiyatlara yansıyor. Aksine, artan ev fiyatları bizim işimizi düşürüyor” ifadeleriyle fiyatların artmasından kendilerinin de mutlu olmadıklarını belirtti. Ayrıca, “Yaşadığımız depremler Ankara gibi illere aşırı göç olmasına neden oldu. Bu durumda talebi artırdı. Artan talep fiyatlara yansıdı” dedi.

ara3.jpg

“FİYAT ARTARSA GELİRİMİZ DÜŞER”

Emlak danışmanı Özcan Kılıç artan konut fiyatlarına dikkat çekerek fiyatların artmasının kendilerine fazda değil zarar verdiğini belirterek, “Emlak sektöründe çıkartılan yetki belgesi sektör temsilcileri için büyük bir sorun oldu. Çünkü hala insanlar yetki belgesinin ne olduğunu bilmiyorlar. Devletimiz emlak sektörüne destek olmak için emlakçı ile beraber alınan mülklerden emlakçı olmadan tapuya gitmeme zorunluluğu çıkartması gerekiyor. Şu anda sektörde yanlış bir algı var. Bütün fahiş fiyatları ve bu karışıklığı emlakçıların çıkartıyormuş gibi bir algı ortaya çıkıyor. Bu yanlış bir düşünce çünkü ev fiyatları ya da mülk fiyatları ne kadar artarsa bizim satışımız o kadar düşer ve o kadar az komisyon alırız. Ev fiyatlarının yüksek olması bizim işimize gelmez. Çünkü, satış azalırsa bizim gelirimiz azalır. Çıkarılacak kanunlarla mesleğimizin saygınlığını korumak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ara4.jpg

“BİZDE RAHATSIZIZ”

Kılıç, “Emlak sektörün de balon fiyatları olarak bilinen emlak fiyatlarının şişmesinin sebebi gayrimenkul danışmanları değildir. Fiyatlardaki bu şişkinlik bazı ev sahiplerinin dolar kurundan dolayı ve enflasyondan dolayı mallarını korumak için öz konusu internet sitelerinden bazen afaki rakamlar yazmasından dolayı ortaya çıkıyor. Biz emlak danışmanları olarak şişirilmiş fiyatlardan memnun değiliz. Bizim için ne kadar çok satış yaparsak o kadar iyidir. Fakat bu durum bizim de istediğimiz yönde gitmiyor. Fiyatların artmasından bizde rahatsızız” dedi.

basliksiz-1-002.jpg

“AŞIRI TALEP FİYATLARI ARTIRDI”

“Yaşanan Kahramanmaraş depremleri sonrasında özellikle Ankara gibi illerde ev satış fiyatları artmış durumda” ifadeleri ile fiyatların artmasının en büyük sebebinin şehrin aldığı göçler olduğunu belirten Kılıç, “Konut fiyatlarının ve kiraların artmasının en büyük sebebi yeteri kadar ev olmaması ve alınan göçler ile nüfusun artmasıyla talebin de artması neden olmuştur. Şu an özellikle Ankara güvenli şehir olarak görünüyor. Bu sebepten de dolayı özellikle afet bölgesinden ve İstanbul'dan birçok vatandaş Ankara'ya göç etti. Bu durumda arzın karşılayamayacağı bir talep oluşturdu. Yaşanan barınma talebi arzın eksikliğinden dolayı kira ve ev satış fiyatlarının artmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.

ara2.jpg

“ÇÖZÜM DENETİM”

Ankara'nın ev stoğu yeterli değil bu durumu çözmek için iki yol var” diyen Kılıç, “Biri TOKİ'lere daha fazla önem verilip devlet eliyle ev yapılmalı. Şehir geliştirilmeli. İkinci olarak ise, özellikle şehrin eski merkezlerinde kentsel dönüşüme gidilmeli. Bu kentsel dönüşüme girildiğinde hem binalar yenilenecek hem de ev stoğu artmış olacak. Kentsel dönüşümde devletin müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü, insanlar müteahhitlerle anlaşırken çok değişik isteklerde bulunuyor. 1+1 evi olan da 3+1 evi de olan herkes aynı şartlarda ev almaya çalışıyor. Ev stok azlığı müteahhitlerin bireysel olarak çözebilecekleri bir sorun değil. Bu sorunu çözmek için illa ki bir şekilde devletimizin konuya el atması gerekiyor. TOKİ eliyle yapılan evlerde şartların geliştirilmeli. Mesela 5 yıl içinde TOKİ ile verilen evi ev sahibi satamamalı. Kiraya verememeli. Sadece ve sadece ihtiyacı olan kişilerin ev alması ve barınma sorununu çözülmeli. Bazı vatandaşlar bir şekilde kılıfını bulup TOKİ evlerine yatırım aracı olarak kullanmaya çalışıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor” vurgusu yaptı.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.