"Ankara'nın Başkent Olmasının 100. Yılına Özel Eser: "Türk Yurdu Ankara"

"Ankara'nın Başkent Olmasının 100. Yılına Özel Eser: "Türk Yurdu Ankara"

Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılına özel “Türk Yurdu Ankara” eserinin tanıtım lansmanı yapıldı. Kitabın ortaya çıkmasında önemli katkısı olan Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz, “Kitapta Ankara’nın zengin ve kültürel miras anlatılıyor” dedi.

Cumhuriyet'in 100. yılına ve Ankara'nın başkent ilanının yüzüncü yılına özel bir armağan olarak kaleme alınan "Türk Yurdu Ankara" isimli kitap, Ankara'nın tarihinden ticaretine, geleneklerinden önemli isimlerine kadar geniş bir yelpazede başkentin zengin kültürel mirasını anlatıyor. Kitabın editörü, Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz, bu özel eseri hazırlarken Ankara'nın kökenlerine ve zengin tarihine odaklandıklarını açıkladı.

turk-2.jpg

“100’ÜNCÜ YILINA BİR ARMAĞAN OLSUN İSTEDİK”

İçerisinde Ankara’nın ticaretinden, tarihine Ankara’nın isminin kökeninden çeşitli anılara kadar yer verdiğini belirten Editör Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz, ‘’Bu eserimizde çok değerli bir Ankara külliyatı ortaya çıktı. Bu kitabı hazırlarken şunu da gördük ki halen bazı eksiklerimiz var. Allah nasip ederse bu eserin arkasından ikinci bir eser olarak Türk Yurdu Ankara 2’yi çıkartırız. Çünkü, Ankara zannedildiği gibi basit bir memur şehri değil. Altında çok büyük bir tarih yatıyor. Biz bu eserimizi hem Ankara’nın Başkent oluşunun 100’üncü yılını taçlandırmak bir eser kaleme aldık hem de Cumhuriyet’in 100’üncü yılına bir armağan olsun istedik. Kitabımızın içerisinde Ankara’nın kedisi, keçisi, tavşanı, güvercini ve arısından tutun da kalesine, ahilik geleneğinden bacı erenlere, seymenlere kadar konulara yer verdik’’ şeklinde konuştu.

turk-3.jpg

"MİLLİ MÜCADELE BURADAN YÖNETİLDİ"

Ankara’nın başkent seçilmesinin en önemli sebeplerinden birisinin Milli Mücadele Dönemi’nin buradan yönetilmesi olduğunu söyleyen Yavuz, ‘’En kritik kararlar burada alındı ve Cumhuriyet’in ilanından tam 16 gün önce Ankara’nın başkent olacağı belliydi. Ankara’nın başkent oluş tarihi esasında Cumhuriyet’in kuruluşuna bir ön hazırlıktır. 29 Ekim ise resmen Cumhuriyet’in kuruluşunun ilanıdır. Bu günleri milli bilinç ve şuur ile kutlamamız hepimizin faydasına olacaktır’’ ifadelerine yer verdi.

Sefa Üstüner / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.